Χάθηκε μια ακόμα προθεσμία στο Brexit

Χάθηκε μια ακόμα προθεσμία στο Brexit

Ενώ απομένουν μόλις δέκα ημέρες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε το Brexit, χθες χάθηκε ακόμα μια προθεσμία που είχε δώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη συμφωνίας.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά», είπε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, αργά το βράδυ της Κυριακής, σε μια δήλωση που φάνηκε να αποτυπώνει το χάσμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Ε.E. «συνεχίζει να υποβάλλει αιτήματα που δεν συμβιβάζονται με την ανεξαρτησία μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία που δεν μας αφήνει τον έλεγχο των δικών μας νόμων ή υδάτων».

Με το θέμα της αλιείας να αναδεικνύεται ιδιαίτερα ακανθώδες, ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, με τις διαφορές ωστόσο να παραμένουν σημαντικές.

Ο Μπαρνιέ είπε επί του θέματος ότι και οι δυο πλευρές «έχουν το δικαίωμα να θεσπίσουν τους δικούς τους νόμους και να ελέγχουν τα δικά τους ύδατα».

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως θα συνεχιστούν και θα πραγματοποιηθούν υπό την ασφυκτική πίεση της καταληκτικής ημερομηνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμφωνία που ενδέχεται να προκύψει.