Χαρδαλιάς: Εργαζόμαστε για ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αποτελεσματικότερο Πολεμικό Ναυτικό

Χαρδαλιάς: Εργαζόμαστε για ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο και αποτελεσματικότερο Πολεμικό Ναυτικό

«Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της ύπαρξης ενός σύγχρονου και ισχυρού Ναυτικού. Γι' αυτό και εργαζόμαστε συνεχώς με στόχο, τόσο την προμήθεια, υποστήριξη και αναβάθμιση μονάδων, συστημάτων και υποδομών όσο και την ανανέωση του προσωπικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης στρατιωτικού προσωπικού», τόνισε νωρίτερα σήμερα μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη χθες, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για να τιμήσει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και τις οικογένειές τους, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου και της 109ης επετείου των νικηφόρων ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13.

«Ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού Ναυτικού», πρόσθεσε ο Ν. Χαρδαλιάς, «και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των μονάδων του, παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών και των μέσων Διοικητικής Μέριμνας, μέσω των συμβάσεων που υπεγράφησαν τη τελευταία διετία (αξίας πάνω από 5,5 δισ. συνολικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις), ενισχύει τη θέση μας στο Αιγαίο».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα», ανέφερε, είναι «η πρόσφατη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra.

«Παράγουμε έργο», συμπλήρωσε, «για το οποίο επιδιώκουμε αφενός οι πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι και ασφαλείς, αφετέρου το Πολεμικό Ναυτικό να είναι επιχειρησιακά αποτελεσματικότερο, διατηρώντας την αποτρεπτική του ικανότητα και δυνάμενο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιβουλή».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη ανανέωση και σύναψη συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με ισχυρές φίλιες δυνάμεις, στην παρούσα συγκυρία, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «προσθέτει πολλαπλά οφέλη και στο Πολεμικό Ναυτικό, που ανέκαθεν συνεργαζόταν δυναμικά με τα πιο σημαντικά Ναυτικά Επιτελεία παγκοσμίως, απολαμβάνοντας διεθνή αναγνώριση και σεβασμό».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης επισήμανε το πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο που επιτελεί σε κοινωνικό επίπεδο το Πολεμικό Ναυτικό.

Συνοπτικά, ο αρχηγός ΓΕΝ υπογράμμισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό παρέχει «υπηρεσίες υγείας στα ακριτικά μας νησιά σε σταθερή βάση», διαθέτει «υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό στα εθνικά εμβολιαστικά κέντρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και προσωπικό και μέσα σε αποστολές δασοπυρόσβεσης».

Μεταξύ άλλων, συνέχισε ο αρχηγός ΓΕΝ το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει μέσα και προσωπικό «για την υδροδότηση ακριτικών νησιών» αλλά και για τη συμβολή σε «αποστολές έρευνας και διάσωσης».

Επιπροσθέτως,  ο ίδιος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεισέφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ευχήθηκε «χρόνια πολλά σε όλους τους ναυτικούς, στα στελέχη μας και τις οικογένειάς τους».

Σημειώνεται ότι στην εορταστική εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Νίκος Μανωλάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών Διονύσιος Χατζιδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου.

Παραβρέθηκαν επίσης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γεώργιος Δημόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αττικής, ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, καθώς και αντιπροσωπείες αξιωματικών, υπαξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων του ΓΕΝ.

Κατά την τελετή, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΝ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τιμώντας τα πληρώματα και τα σκάφη που κατά το έτος 2020 πραγματοποίησαν τις περισσότερες ώρες σε αποστολή, απένειμαν τιμητικές πλακέτες στους κυβερνήτες οκτώ πολεμικών πλοίων διαφόρων τύπων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τα πληρώματα τεσσάρων πολεμικών πλοίων που, την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.