Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες - Πώς επιχείρησαν τα εναέρια Μέσα

Χαρδαλιάς: Αντιμετωπίσαμε 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες - Πώς επιχείρησαν τα εναέρια Μέσα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες από την 1η Αυγούστου αντιμετώπιζαν τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών καθημερινά και έκανε λόγο για μοναδική συγκυρία και ακολουθία περιστατικών στην ιστορία της Πυροσβεστικής, αναφέροντας ότι ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες. «Λυπάμαι που κάποιοι την ώρα της μάχης, πυροβολούν τους μαχητές», ανέφερε. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μοναδική συγκυρία και ακολουθία περιστατικών στην ιστορία της Πυροσβεστικής, αναφέροντας ότι ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς η φωτιά στην Εύβοια είχε μέτωπο 23 χιλιόμετρα δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα. 

Σε ό,τι αφορά το 112, ο Ν. Χαρδαλιάς το χαρακτήρισε ως «παρακαταθήκη για την προστασία της χώρας». «Λυπάμαι που κάποιοι την ώρα της μάχης, πυροβολούν τους μαχητές», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης. «Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Εμφανώς φορτισμένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, «μια μαχαιριά στην καρδιά για τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας αυτή η διαδικασία, είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, θα υπάρξει πλήρη αποτίμηση, θα γίνει έρευνα σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού, στην πορεία θα δούμε αν κάτω από αυτές τις μοναδικές συγκυρίες υπήρξαν ευθύνες και αυτές θα αποδοθούν. «Αντιμετωπίσαμε ένα μοναδικό φαινόμενο με 586 πυρκαγιές σε 8 ημέρες στο χειρότερο καιρικό φαινόμενο εδώ και σαράντα χρόνια. Αυτός ο συνδυασμός απαντά. Τα υπόλοιπα όλα θα βρεθούν στην πορεία. Στο τέλος αυτής της αντιπυρικής διαδρομής θα κάνουμε την κριτική που κάνουμε κάθε φορά».  

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Πολιτική Προστασία, είπε ότι η διαχείριση έγινε με βάση τις πραγματικές προτεραιότητες που προέκυπταν η μία μετά την άλλη. «Έπρεπε να δώσουμε μάχη για να σώσουμε την Αρχαία Ολυμπία, έπρεπε να δώσουμε μάχη για να μην καεί κόσμος στην Βαρυμπόμπη, δεν είναι απλή διαδικασία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ποτέ στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος δεν υπήρχε τέτοια συγκυρία.

Στην κριτική ότι αγνοήθηκαν τα δασαρχεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε ότι το δάσος δεν μπορεί να περιμένει και έκανε λόγο για μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία να γίνουν οι μελέτες, να σταλούν στις αποκεντρωμένες περιφέρειες, να εγκριθούν, να επιστρέψουν, κλπ. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν παιχνίδια κυριαρχίας, θα σπάσουμε αυγά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε ότι στις 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός και ο ίδιος είχαν ανακοινώσει πρόγραμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις, τονίζοντας «δεν ερχόμαστε να κάνουμε ανακοινώσεις εκ των υστέρων».

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού
 

Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, απάντησε ο Ν. Χαρδαλιάς, κληθείς να τοποθετηθεί στα όσα είπε νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε την απομάκρυνσή του. «Για όλα τα στελέχη της κυβέρνησης οι παραιτήσεις είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και η δική μου είναι πάνω - πάνω. Καλούμαι κάθε μέρα να πάρω δύσκολες αποφάσεις, στο πεδίο, στα κέντρα επιχειρήσεων, πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, πάντα αναλαμβάνω την ευθύνη μου, η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε όσους ασκούν κριτική για τους χειρισμούς την ώρα των πυρκαγιών, είπε «λυπάμαι που την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές, η χώρα πέρασε πολλές τραγωδίες, και σε αυτή την καταστροφή, οι απώλειες είναι από τη μεριά των μαχητών».

Ολοι νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη 
 

Όλοι νοιώθουμε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από όσους έχασαν το βιός τους, ανέφερε ο υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνει έρευνα, αν υπήρξαν λάθη, οι ευθύνες θα αποδοθούν. «Το λέω και το τονίζω, έγινε μια μεγάλη μάχη και οι απώλειες ήταν απώλειες μαχητών, όχι πολιτών», τόνισε.

Σε άλλο σημείο, μίλησε για συντεχνιακές λογικές που στάθηκαν απέναντι σε μεγάλες αλλαγές, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτά δεν τα λέει ως άλλοθι, καθώς η απόδειξη είναι ότι τέτοιες κινήσεις έχουν ήδη γίνει, μέσω της θέσπισης του νέου θεσμικού πλαισίου.