7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Χαρδαλιάς: Αν ξεφύγει ο ιός θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα

Χαρδαλιάς: Αν ξεφύγει ο ιός θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα
Eurokinissi

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού εάν η κατάσταση ξεφύγει, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τρίτης.

«Το ζήτημα της πανδημίας το παρακολουθούμε όλους αυτούς τους μήνες, είναι μια παγκόσμια πρόκληση. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα κορονοπάρτι είναι πέρα από κάθε λογική. Δε στοχοποιούμε νησιά ούτε έχουμε τιμωρητική διάθεση. Μεταφέρω καθημερινά από τις ενημερώσεις την αγωνία μας για την εκθετική αύξηση του ιού σε ορισμένες περιοχές που δεν τηρούνται τα μέτρα. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα, αν όμως ξεφύγει ο ιός, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Η κυβέρνηση έχει πολλά εργαλεία στα χέρια της για τα μέτρα που μπορεί να πάρει σε κάθε περιοχή ανάλογα με τα δεδομένα. Στη Μύκονο το 46% των κρουσμάτων συνδέονται με εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις. Σε άλλες περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε συναθροίσεις. Έχουν ενισχυθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχων, αλλά δεν μπορεί σε κάθε μαγαζί και κάθε σοκάκι να υπάρχει ένας αστυνομικός. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι συντονιστικός», υπογράμμισε.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται να φοράμε μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους όταν βρισκόμαστε σε συνωστισμό. Υπάρχει το ζήτημα της ατομικής αλλά και της κοινωνικής ευθύνης. Δεν επιφέρουμε βλάβη μόνο στους εαυτούς μας αλλά και στους γύρω μας. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Θεωρώ ότι τηρώντας τα μέτρα και προχωρώντας τους εμβολιασμούς θα φτάσουμε σε καλύτερη κατάσταση το Σεπτέμβρη», επισήμανε.

«Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test»

«Στη Μύκονο είχαμε συνέχεια νέες συρροές. Όταν επιβάλαμε τα μέτρα οι συρροές αυτές άρχισαν να στεγανοποιούνται και υπήρξε σταθεροποίηση και μικρή μείωση των κρουσμάτων. Εμείς δε βάζουμε μέτρα επειδή θέλουμε να τα βάλουμε, δε στοχοποιούμε τα νησιά, προσπαθούμε να περιορίσουμε τη διασπορά. Κάθε Πέμπτη υπάρχει ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων, αλλά είναι κάτι που απευχόμαστε. Στόχος είναι να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι, να υπάρξουν λιγότεροι διασωληνωμένοι και λιγότεροι θάνατοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημείωσε πως συζητείται το ενδεχόμενο να γυρνούν οι τουρίστες από τα νησιά με υποχρεωτικό rapid test.

«Καθημερινά σε δύο συσκέψεις βλέπουμε κάθε περιοχή ξεχωριστά. Έχουμε τα στοιχεία ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει. Αυτά τα στοιχεία αξιολογούνται και αυτό θα συμβεί και τώρα», σχολίασε.

Σχολιάζοντας τα προγνωστικά μοντέλα που κάνουν λόγο για «εκτόξευση» κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, ο Ν. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «δε θέλω να μπω στην ανάλυση των προγνωστικών μοντέλων. Σέβομαι την ερευνητική προσέγγιση του καθενός. Εμείς κινούμαστε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος από την αρχή της πανδημίας για οτιδήποτε. Εφόσον κληθούμε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες πολιτικές ελέγχου, είμαστε έτοιμοι».

1.584 πυρκαγιές μόνο τον Ιούλιο στη χώρα

Μιλώντας για τον καύσωνα και τις φωτιές που ξεσπούν καθημερινά αυτή την περίοδο στη χώρα, ο Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «υπάρχει αυτή η κατάσταση μέχρι την Παρασκευή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά το μεγάλο στοίχημα θα ξεκινήσει την επομένη που θα υπάρχει έντονη ξηρασία και σε συνδυασμό με ανέμους θα μπορεί να επεκταθεί μια φωτιά πολύ γρήγορα. Όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή και συναγερμό».

«Μας ανησυχούν οι πυρκαγιές. Τον Ιούλιο κλείσαμε 1584 πυρκαγιές, σε ένα μήνα. Το 2019 ήταν 953. Συνεχίζεται το ανακριτικό έργο, μας απασχολεί η Αχαΐα γενικά γιατί είχαμε τρεις μεγάλες φωτιές. Η πυρκαγιά στη Ζήρια ήταν η δυσκολότερη που είχα κληθεί να αντιμετωπίσω στη θητεία μου. Φοβηθήκαμε ότι η φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», τόνισε.

«Είναι μονόδρομος η ενίσχυση των πτητικών μέσων και του εργατικού δυναμικού. Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Είμαστε στην απόλυτη κλιματική απορρύθμιση. Όλο αυτό που συμβαίνει δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο τον κόσμο. 1,7 δις από ευρωπαϊκούς πόρους εγκρίθηκαν που αφορούν σε 4 άξονες δράσεων για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική αλλαγή. Μιλάμε για 39 παρεμβάσεις, μεταξύ αυτών τα καινούργια Canadair που θα πάρουμε, οχήματα για την πυροσβεστική υπηρεσία, καινούργια ελικόπτερα, στοχευμένες προσλήψεις κλπ», κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.