7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Χαρδαλιάς: 116 πυρκαγιές στο 48ωρο - Έρχονται αρκετές εβδομάδες συναγερμού

Χαρδαλιάς: 116 πυρκαγιές στο 48ωρο - Έρχονται αρκετές εβδομάδες συναγερμού
Eurokinissi

Στην εκδήλωση 116 πυρκαγιών στο 48ωρο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι δύσκολες μέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ό,τι σημαίνει αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης, υπογράμμισε. 

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας, «η μεγάλη μάχη είναι στη Ρόδο. Ήταν μια δύσκολη βραδιά. Αποκαταστάθηκε σταδιακά το ρεύμα στο 99% του νησιού. Δουλέψανε πολύ σκληρά οι επίγειες δυνάμεις. Αυτή την στιγμή τα μέτωπα είναι σε ύφεση».

Άλλαξε το δόγμα για την πρόληψη πυρκαγιών

 Αναφερόμενος στο θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών ο N. Χαρδαλιάς τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το δόγμα και την προσέγγιση του κράτους.

«Με τον νόμο 4622, εξασφαλίσαμε στην Πολιτική Προστασία τα εργαλεία ώστε να παρεμβαίνει όποτε εκείνη θεωρεί ότι είναι η αρμοδιότητά της. Με το πρόγραμμα “Δρυάδες” σε 18 σημεία της Αττικής έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες: ανοίχτηκαν αντιπυρικοί δρόμοι, συντηρήθηκαν δρόμοι, έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ποιος κάνει τι, το ζήτημα είναι αν αυτοί που έχουν τις αρμοδιότητες μπορούν πραγματικά να τις εκτελέσουν. Την ώρα της κρίσης να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτό χρειάζεται επικαιροποίηση».

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, με εντολή του πρωθυπουργού, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, θα έχει λυθεί το πρόβλημα των καθαρισμών των δασών, με συγκεκριμένους πόρους. «Η λογική των μελετών που πάνε και έρχονται πρέπει να σταματήσει. Είμαστε αποφασισμένοι. Υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε τέλος στις παθογένειες των τελευταίων ετών».Δύσκολες μέρες και μετά τον καύσωνα

 Αναφερόμενος στον παρατεταμένο καύσωνα ο Ν. Χαρδαλιάς είπε: «Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι για εμάς μόνο ο καύσωνας. Οι δύσκολες μέρες ξεκινούν όταν τελειώσει ο καύσωνας με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί και ότι σημαίνει αυτό. 

Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει κόπωση. Προσπαθούμε κάθε μέρα να επικαιροποιήσουμε τα σχέδιά μας ανάλογα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, τα οποία, μας έρχονται».