7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Χαρακόπουλος: Ακραίες διχαστικές φωνές δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο

Χαρακόπουλος: Ακραίες διχαστικές φωνές δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο

«Η πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε τεράστιες περιοχές σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και οι ανάλογες πυρκαγιές σε όλη τη νότιο Ευρώπη, στις ΗΠΑ ακόμη και στη Σιβηρία, κατέδειξαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, όπως και την υπέρβαση χρόνιων παθογενειών του κρατικού μηχανισμού» τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με τον Θεσσαλό πολιτικό, προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει πάντα η ανθρώπινη ζωή. «Δεδομένων των συνθηκών, το γεγονός ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, καθώς η διάσωση των κατοίκων υπήρξε η βασική προτεραιότητα της πολιτείας, αποτελεί επιτυχία, η αμφισβήτηση της οποίας συνιστά αναμφίβολα μικροψυχία, από όπου κι αν προέρχεται».

Όπως σημειώνει «δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν τα εκατοντάδες στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, οι πιλότοι των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς και οι εθελοντές πυροσβέστες, μέλος των οποίων, δυστυχώς, έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια που κατέβαλε για τον περιορισμό της καταστροφής από την επέκταση της φωτιάς. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στις ομάδες των πυροσβεστών που προέρχονται από άλλα κράτη, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Ουκρανία, που συνέδραμαν αποφασιστικά για τη διάσωση ανθρώπων, ζώων και φυσικού περιβάλλοντος».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, τόνισε ακόμα ότι «η επόμενη μέρα απαιτεί άμεση δράση για τη στήριξη των χιλιάδων πληγέντων, που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους» υπογραμμίζοντας ότι «Ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών. Και βεβαίως θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των υποδομών, η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές ενόψει του χειμώνα, όπως και η εκπόνηση εκτεταμένου προγράμματος αναδασώσεων -για τα οποία, ήδη, έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα εφαρμοστεί το επιτυχημένο μοντέλο του “Ιανού”».

Κατά τον κ. Χαρακόπουλο «η μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή είναι, όμως, μια ευκαιρία για την θεραπεία χρόνιων παθογενειών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών για την πρόληψη των πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε χρέος να αφήσουμε στην άκρη τις ακραίες και διχαστικές φωνές που δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο και ως εύφλεκτη πρώτη ύλη απειλούν με παρανάλωμα του πυρός την κοινωνική συνοχή. Ως κοινωνία οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και η αντιμετώπισή της είναι έργο κοινό και μακροχρόνιο».