Χαρ. Γώγος: Πάνω από 50 κρούσματα τουριστών θα είναι θέμα

Χαρ. Γώγος: Πάνω από 50 κρούσματα τουριστών θα είναι θέμα

«Ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικός αλλά  η εφαρμογή του στην πράξη είναι αρκετά δύσκολη» δηλώνει ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος για την κυβερνητική προετοιμασία σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων για τουρίστες από «πράσινες» χώρες.Όπως είπε το σύστημα QR δηλαδή ο στοχευμένος έλεγχος του τουρίστα ίσως είναι η καλύτερη λύση που υπήρχε προκειμένου να υπάρχει άμεση διάγνωση, περιορισμός και ιχνηλάτηση τυχόν κρούσματος.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε ωστόσο, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αλλά δεν παρέλειψε να εφιστήσει την προσοχή: «Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων» σημείωσε και επεσήμανε ξανά τη σημασία που έχει να εφαρμόζονται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη διασπορά σε όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα βρεθούν 12 κρούσματα στην περιοχή του Εχίνου είναι θέμα, «αλλά ξέρουμε που είναι, ξέρουμε τα μέτρα, μπορούμε να το περιορίσουμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα διασπαρεί είναι το σημαντικό», τόνισε.

«Πάνω από 50 (κρούσματα) πάντως, είναι θέμα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», τόνισε ο καθηγητής. Στο ερώτημα τι θα πρέπει να γίνει αν τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων προέρχεται από πτήσεις του εξωτερικού, είπε ότι τότε θα πρέπει να εξεταστούν ξανά οι παράμετροι στο QR των επισκεπτών. «Δηλαδή αν έχουμε μια πτήση που φέρνει 20 άτομα αυτόματα η πόλη που έρχεται μετατρέπεται σε ‘’κόκκινη’’», τόνισε ο κ. Γώγος.