Χάος στην Αττική Οδό: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί έρμαιο της κακοκαιρίας

Χάος στην Αττική Οδό: Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί έρμαιο της κακοκαιρίας

Τραγική κατάσταση με άγνωστο αριθμό εγκλωβισμένων αυτοκινήτων επικρατεί στην Αττική Οδό. Επί πέντε και πλέον ώρες, οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα σε σήραγγες του αυτοκινητοδρόμου, καθώς ουδείς από τη διοίκηση της Αττικής Οδού έσπευσε να κλείσει εγκαίρως από το πρωί τις εισόδους και τα διόδια, αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα.

Τελικά, χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής ώστε να κλείσουν οι είσοδοι της Αττικής Οδού, προκειμένου να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα και εκχιονιστικά για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους οδηγούς και τις νταλίκες που είχαν διπλώσει νωρίτερα και στα δύο ρεύματα.

Τα ερωτήματα για τη διαχείριση της κατάστασης από τη διοίκηση της εταιρείας πολλά και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στους εγκλωβισμένους μέσα σε σήραγγες οδηγούς που υφίστανται ταλαιπωρία εδώ και ώρες.

Οι μαρτυρίες των οδηγών, αποκαλυπτικές. Κάποιοι πέρασαν τα διόδια της Μεταμόρφωσης στις 11.45 και έκτοτε βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα σε σήραγγα, άλλοι μπήκαν στις 12.10 από την είσοδο της Κατεχάκη και είχαν την ίδια τύχη με τους προηγούμενους, κι όλα αυτά όταν στα ακινητοποιημένα οχήματα, που έχουν αναμμένες τις μηχανές τους για να ζεσταίνονται οι επιβάτες, τελειώνουν τα καύσιμα. Στις κλήσεις των οδηγών προς την Αττική Οδό για άμεση συνδρομή, οι απαντήσεις ήταν ότι καταφτάνουν τα εκχιονιστικά, χωρίς ωστόσο πολλοί ακόμη να έχουν απεγκλωβιστεί. 

Σε ανακοίνωσή της η Αττική Οδός αναφέρει ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές ενώ στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν "διπλώσει" νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, με τα εκχιονιστικά και άλλου τύπου οχήματα της Περιφέρειας Αττικής - πάνω από 80 στον αριθμό - συνεχίζουν να δίνουν μάχη, προκειμένου να παραμείνουν οι κεντρικοί οδικοί άξονες της Αττικής, που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα οι λεωφόροι Κηφισίας, Μεσογείων, Κατεχάκη, Μαραθώνος, Κηφισού και Λαυρίου, ανοικτοί και προσβάσιμοι, σύμφωνα με τον  Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλη.

Έκκληση της ΕΛΑΣ για χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Έκκληση στους οδηγούς να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους, στο οδικό δίκτυο της Αττικής, λόγω της χιονόπτωσης, απευθύνει η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στον νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα)».

Πυκνές χιονοπτώσεις και αύριο

Την Τρίτη προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι αναμένονται στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια της ημέρας και παγετός τις νυχτερινές και πρωινές ώρες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στον Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 Μποφόρ.