Χάος δίχως τέλος στο Καζακστάν - Τουλάχιστον 26 οι νεκροί και πάνω από 3.800 συλλήψεις

Χάος δίχως τέλος στο Καζακστάν - Τουλάχιστον 26 οι νεκροί και πάνω από 3.800 συλλήψεις

Στους 26 ανέρχονται οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Καζακστάν σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Παράλληλα, 3.811 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν ενώ 26 ακόμα τραυματίστηκαν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Καζακστάν ανέφερε πως 10 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τραυματίστηκαν στη διάρκεια των ταραχών. Ορισμένοι εξ αυτών τραυματίστηκαν από πυρά, σημείωσε.

Παράλληλα, κλειστό και φρουρούμενο από στρατιώτες και αστυνομικούς παραμένει το αεροδρόμιο στην πόλη Αλμάτι του Καζακστάν, οι οποίοι συλλαμβάνουν οποιονδήποτε τους φανεί ύποπτος. Μάλιστα η κίνηση στην περιοχή είναι μεγάλη, όμως οι αστυνομικοί σταματούν και ελέγχουν όλα τα οχήματα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου Tass συνελήφθησαν τέσσερα άτομα - «ύποπτοι» για τις Αρχές - και να μεταφέρονται σε ένα μικρό λεωφορείο, με τα χέρια τους δεμένα στον σβέρκο.

Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ενώ περισσότερες από 20 διεθνείς πτήσεις, από το Αλμάτι και την πόλη Ακτομπέ, έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας και Ανάπτυξης Υποδομών, όμως η κρατική τηλεόραση Khabar-24 μετέδωσε πως το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νουρ-Σουλτάν λειτουργεί και εκτελούνται κανονικά όλες οι πτήσεις εσωτερικού, ενώ ανέφερε ότι τα αεροδρόμια του Καζακστάν θα ξαναρχίσουν τις διεθνείς πτήσεις προς Μόσχα και Ντουμπάι από τις 15.00, τοπική ώρα.

Πυρ δίχως προειδοποίηση

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών» που προκαλούν τις ταραχές.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι "τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά" και να "χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών".

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε "παράλογα" τα αιτήματα, κυρίως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δώδεκα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76 και An-124, που μετέφεραν εξοπλισμό και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO (Οργανισμός Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας) αναχώρησαν από τη Ρωσία με προορισμό αεροπορικές βάσεις στο Αλμάτι και το Ζέτιγκεν.

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι μονάδες της ρωσικής δύναμης θα αρχίσουν «να εκτελούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον ίδιο, μη κατονομαζόμενο, αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε πριν από δύο ημέρες τη στρατιωτική συνδρομή του CSTO, λόγω των ταραχών που σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας και σήμερα η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει αποκατασταθεί η τάξη, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα.

Μπλίνκεν: «Πολύ δύσκολα» θα αποχωρήσουν οι Ρώσοι από το Καζακστάν

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν αναγκαίο να ζητήσει το Καζακστάν την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός του, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και προειδοποίησε ότι θα είναι «πολύ δύσκολο» να αποχωρήσουν στο μέλλον.

«Ένα μάθημα της πρόσφατης ιστορίας είναι ότι αφού βρεθούν οι Ρώσοι στο σπίτι σας, κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να τους κάνετε να φύγουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Στο Καζακστάν, τη μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, ξέσπασαν ταραχές από την περασμένη Κυριακή, με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε μεγάλες πόλεις, κυρίως στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα, όπου μετατράπηκαν σε βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η Ρωσία έστειλε στρατό για να στηρίξει την κυβέρνηση της χώρας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου Κάσιμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ.

«Μου φαίνεται ότι οι αρχές και η κυβέρνηση του Καζακστάν είναι αναμφιβόλως σε θέση να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις διαδηλώσεις και να επαναφέρουν την τάξη, σεβόμενες τα δικαιώματα των διαδηλωτών. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί ακριβώς χρειάζονταν την εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τις ρωσικές δυνάμεις να μην παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να δείξουν διάθεση ότι θέλουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους θεσμούς της χώρας.