Χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, με την υπόθεση Πετσίτη

Χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, με την υπόθεση Πετσίτη

Του Γιάννη Σιδέρης

Το ζείδωρο αεράκι που φύσηξε στις τσέπες του Μανώλη Πετσίτη, και τις έκανε να καρποφορήσουν, δημιούργησε θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα κομματικά μέλη δυσάρεστα ξαφνιασμένα και οι βουλευτές μουδιασμένοι, απεύχονται να επεκταθούν οι αποκαλύψεις.

Έτσι ελπίζουν ότι θα περάσει η υπόθεση του υπουργικού φίλου ως μια ατομική περίπτωση αριβισμού κάποιου «αυτονομηθέντος», που απλώς εκμεταλλεύτηκε τις πολιτικές διασυνδέσεις που του προσπόρισε η κυβερνητική εξουσία, ερήμην κυβερνητικών προσώπων και σχεδιασμών.

Αυτό προσπαθούν να ισχυριστούν και δημοσιεύματα κυβερνητικών εφημερίδων, ότι ο λαϊκός «γιάπης» έδρασε αυτόνομα, και ως απόδειξη παρουσίασαν φωτογραφίες του δίπλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κλίμα πολέμου.

Ωστόσο το επιχείρημα, ανεξαρτήτως αληθείας ή όχι, δεν είναι και τόσο ισχυρό, και οι κυβερνητικοί βουλευτές το γνωρίζουν. Αλλωστε κάποιοι λίγοι παραδέχονται αυτό που δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ, ότι οι φωτογραφίες ήταν από την εποχή που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κάνει «ντηλ» που δεν της κάθισε, με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού – την εποχή που ο τελευταίος συναντάτο με την κα Δούρου σε ταβερνάκια του Πειραιά και την στήριζε φανερά ως υποψήφια για την Περιφέρεια.

Όλοι τελούν εν αγωνία για το τι άλλο θα αποκαλυφθεί, και κατά πόσον θα τεκμηριωθεί διαπλοκή εις βάρος του Δημοσίου, κατ΄ εντολήν και επωφελεία της κυβέρνησης. Προς το παρόν κάτι ποινικώς αποδείξιμο και κολάσιμο δεν υπάρχει, ωστόσο το παινεμένο «ηθικό πλεονέκτημα» έχει αμαυρωθεί, το κλίμα επιβαρύνθηκε, και έφερε την επίγνωση ότι στην κοινωνία η ατζέντα άλλαξε. Στο δυσχερές τοπίο του Μακεδονικού προστέθηκε ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας η υπόθεση Πετσίτη, η οποία αποκτά τη δική της δυναμική, επηρεάζει και δυσκολεύει τους πρωθυπουργικούς προγραμματισμούς.

Πριν σκάσει εκκωφαντικά η υπόθεση στο προσκήνιο, οι σχεδιασμοί του Μαξίμου ήταν κάπως ευθύγραμμη

(τώρα δεν αλλάζουν βέβαια, αλλά επιβαρύνονται): Ο Πρωθυπουργός θα έφερνε την συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο ως το τέλος του Ιανουαρίου (δεν δύναται να την καθυστερήσει, η ίδια η Συμφωνία προβλέπει την άμεση ψήφισή της εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια). Υπολόγιζε ότι είχε μάλλον σίγουρες τις 151 ψήφους, παρά τις τελευταίες αμφίσημες δηλώσεις του Στ. Θεοδωράκη. Θεωρούν ότι αυτές έγιναν για το θεαθήναι, αντανακλαστικά στις δηλώσεις Ζάεφ. «Εδώ κλόνισαν και μας, πως θα το διαχειριστούμε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Κάτι έπρεπε να πει ο Σταύρος», είπε στο liberal επιφανής βουλευτής, συνομιλητής του Μαξίμου

Η Συμφωνία, δίκην δαμοκλείου σπάθης, επικρέμεται επί του βίου της κυβέρνησης.

Εφόσον ψηφιστεί, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να προβεί σε προεκλογικό ανασχηματισμό, ελπίζοντας να ρετουσάρει τη φθαρμένη εικόνα της κυβέρνησης. Σε αυτόν προβλέπεται το ΥΠΕΞ να αποκτήσει - επί τέλους – νέο υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο και πάλι αναφερόμαστε σε πρωθυπουργικές προθέσεις και μόνο, καθώς όπως δείχνει και η περιπέτεια της έλλειψης υποψηφίων με ακτινοβολία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπερασμένο. Προσωπικότητες κύρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάμβαναν αυτοχειριαστικά ρόλο – καρικατούρα, για να δώσουν στην κυβέρνηση επίχρισμα πληρότητας πολιτικού προσωπικού για δυο μήνες - έως τις εκλογές του Μαΐου - δεν φαίνεται να υπάρχουν.

Φυσικά αν η συμφωνία δεν περάσει ο βίος της κυβέρνησης έχει τελευτήσει. Σε τέτοια περίπτωση, λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που ενέχει, το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με την απώλεια της δεδηλωμένης, και τότε οι εκλογές γίνονται μονόδρομος. Το πολύ πολύ να στηριχθεί από κάποιους πρόθυμους (ΑΝΕΛ, Ποταμιού, ανεξάρτητους, συν τον Σαρίδη του Λεβέντη) ως τον Μάιο.

Φαίνεται δύσκολο έως αδύνατο, ακόμη και αν υπέκυπτε ο Πρωθυπουργός στη βουλιμία της εξουσίας, να φτάσει η κυβέρνηση πέραν του Μαΐου, ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Το προανήγγειλε ως πιθανότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, ανατρέχοντας στο παράδειγμα της Ισπανίας. Όντως η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στηρίζεται σε μόλις 84 από τους 350 βουλευτές της χώρας, αλλά έχει την συναίνεση των κομμάτων, κάτι που επ΄ ουδενί πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Ακόμη και να περάσει την Συμφωνία (αγκομαχώντας), το κυβερνητικό σκηνικό εμπλουτίστηκε πλέον και με πινελιές από τον υπουργικό φίλο. Και συχνά οι εντυπώσεις στην χώρα μας δρουν καταλυτικότερα από τα αυταπόδεικτα. Πρόσφατο παράδειγμα οι κουκουλοφόροι της Novartis.