Χανιά: Δειγματοληπτικός έλεγχος των λυμάτων

Χανιά: Δειγματοληπτικός έλεγχος των λυμάτων

Στη λήψη δειγμάτων από την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης των Χανίων προκειμένου μετά από τις απαραίτητες αναλύσεις να εκτιμηθεί το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού στον αστικό πληθυσμό προχώρησε σήμερα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων.

Η λήψη των δειγμάτων έγινε στο πλαίσιο προγράμματος του ΕΟΔΥ, που έχει και την ευθύνη του ελέγχου και της διαχείρισης των αποτελεσμάτων από τις δειγματοληψίες, ενώ τα λύματα που συγκεντρώθηκαν από την θα σταλούν για εξέταση στο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης.

Όπως δήλωσε κατά τη διαδικασία της δειγματοληψίας η προϊσταμένη του τμήματος επεξεργασίας και ελέγχου ποιότητας νερών και λυμάτων της ΔΕΥΑΧ Χριστίνα Κοτσιφάκη, « ο έλεγχος της επιδημιολογίας των λυμάτων είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εργαλείο το οποία δρα συμπληρωματικά στον έλεγχο για τα υπόλοιπα επιδημιολογικά δεδομένα για να εκτιμηθεί η διασπορά ιών και βακτηριδίων στον γενικό πληθυσμό».

Σύμφωνα με την ίδια, «η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η "real time qpcr", η οποία ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού στα λύματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η μέτρηση γίνεται στα εισερχόμενα λύματα στο βιολογικό καθαρισμό που αντιπροσωπεύουν ένα πληθυσμό περίπου 100.000 ανθρώπων αυτή τη στιγμή».

Όπως ακόμα εξήγησε η κ. Κοτσιφάκη, «το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι το φορτίο που ανιχνεύεται προέρχεται όχι μόνο από τους ανθρώπους που νοσούν αλλά και από τους ασυμπτωματικούς. Έτσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα του πληθυσμού που εξυπηρετείται από το αποχετευτικό δίκτυο.

Κάνοντας τακτικές δειγματοληψίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε, με βάση τη συγκέντρωση του φορτίου, την εξέλιξη της πανδημίας στην κοινότητα»

Η δειγματοληψία στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού της πόλης των Χανίων, θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.