7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Χαιρετίζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στον ψηφιακό φόρο

Χαιρετίζει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στον ψηφιακό φόρο
APimages

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε σήμερα «το άνοιγμα» των ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιο φορολόγησης των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας την επομένη των δηλώσεων που έκανε για το θέμα αυτό η Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ στην νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Με τις δηλώσεις της, η Γέλεν «σηματοδοτεί μια πραγματική αλλαγή θέσης όσον αφορά την φορολόγηση των γιγάντων της ψηφιακής τεχνολογίας. Είναι μια καλή είδηση. Είναι ένα πρώτο άνοιγμα», σημείωσε ο Λεμέρ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business, προσθέτοντας ότι θέλει να παραμείνει «επιφυλακτικός».

Χθες, Τρίτη, η μελλοντική υπουργός Οικονομικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ένας διεθνής φόρος στους κολοσσούς της ψηφιακής τεχνολογίας «θα επιτρέπει τη συλλογή ενός δίκαιου μεριδίου από τις επιχειρήσεις, διατηρώντας ταυτοχρόνως τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεών μας και μειώνοντας τα κίνητρα (...) για υπεράκτιες δραστηριότητες τις οποίες ασφαλώς δεν θέλουμε να επιβραβεύουμε».

Η θέση αυτή βρίσκεται απολύτως στον αντίποδα αυτής που υπερασπιζόταν η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε εμποδίσει να αρχίσουν διεθνείς διαπραγματεύσεις για την θέσπιση ενός τέτοιου φόρου.

«Υπενθυμίζω ότι σήμερα, η διαπραγμάτευση στον ΟΟΣΑ έχει μπλοκαριστεί μόνον εξαιτίας των ΗΠΑ. Την ημέρα που η Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμφωνήσουν για την φορολόγηση των ψηφιακών γιγάντων στον ΟΟΣΑ, θα έχουμε έναν διεθνή φόρο», υπογράμμισε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Η Γαλλία θέλει να αρχίσει η διαπραγμάτευση αυτή ως το καλοκαίρι και εν αναμονή αυτής επανέλαβε την είσπραξη του φόρου επί του κύκλου εργασιών των ψηφιακών επιχειρήσεων που είχε εφαρμόσει τον Ιούλιο του 2019, αλλά είχε αναστείλει στις αρχές του 2020.

Σε περίπτωση αποτυχίας να αρχίσουν συνομιλίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης πριν από το καλοκαίρι, η Γαλλία αγωνίζεται για την εφαρμογή από την ΕΕ δικού της φόρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ