Χ. Θεοχάρης: Να κλείσουμε το συντομότερο - χάριν της ανάπτυξης - τις πληγές που άνοιξε η διαχείριση του χθες

Χ. Θεοχάρης: Να κλείσουμε το συντομότερο - χάριν της ανάπτυξης - τις πληγές που άνοιξε η διαχείριση του χθες

«Το πολιτικό αδιέξοδο σήμερα έγκειται στο Κέντρο που δεν αναγνωρίζει ούτε καν το πρόβλημα και στα άκρα που αναγνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δε δίνουν καμία λύση», επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στο τρίτο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

«Η 4η τεχνολογική επανάσταση σαρώνει τα πάντα και πολώνει τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίζει τον κόσμο σε αισιόδοξους και απαισιόδοξους. Σε χαμένους και κερδισμένους. Σε ασφαλείς και ανασφαλείς. Σε ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση και ανειδίκευτους. Εξαφανίζει δηλαδή τον μεσαίο χώρο, τη μεσαία τάξη», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.

Πρόσθεσε δε ότι οι αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι αλλαγές που συμβαίνουν κάθε 500 και πλέον χρόνια. «Απονομιμοποιείται το άτομο ως η νόμιμη θέση των αποφάσεων. Ο αλγόριθμος σε ξέρει καλύτερα από τον εαυτό σου και αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε γιατί είναι επικίνδυνο».

Ο κ. Θεοχάρης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να κλείσουμε το συντομότερο - χάριν της ανάπτυξης - τις πληγές που άνοιξε η διαχείριση του χθες. «Η πρόταση που κάναμε στη διαΝΕΟσις με τον Ν. Χριστοδουλάκη και τον Μ. Νεκτάριο, για τη φορολογία, για το ασφαλιστικό και για το χρέος είναι κοστολογημένη, ρεαλιστική και προσπαθεί να δώσει μακροπρόθεσμες λύσεις χτίζοντας την εμπιστοσύνη ότι δε θα χρειαστεί στο μέλλον να ξαναλύσουμε τα ίδια προβλήματα».

Και συνέχισε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται τόλμη και όραμα χάριν των πολλών. «Το κοινωνικό κράτος πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή με όρους καθολικότητας. Να θεσπιστεί το καθολικό βασικό εισόδημα, αλλά και κάτι ειδικότερο για τη χώρα μας, ένα Εθνικό Συμβούλιο Στρατηγικής ως ο κύριος μοχλός ελέγχου των υπουργών από τον πρωθυπουργό».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το «αγκάλιασμα της ευελιξίας» ως το πολιτικό πρόβλημα του αύριο. «Η ευελιξία είναι αναγκαία ώστε συλλογικά να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ατομικό και προσωπικό επίπεδο. Συνεπώς χάριν της βιωσιμότητας πρέπει να την αγκαλιάσουμε, όμως πρέπει να δούμε πώς διαχειριζόμαστε τα αποτελέσματά της. Αυτή η ισορροπία είναι το πολιτικό πρόβλημα του αύριο και αυτή η αρχή θα πρέπει να φωτίζει τις πολιτικές μας από εδώ και μπρος».