Χ. Θεοχάρης από Μόρια: Οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες κι όχι σε μήνες

Χ. Θεοχάρης από Μόρια: Οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες κι όχι σε μήνες

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ο οποίος επισκέφτηκε τη Λέσβο.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε την ανάγκη «οι διαδικασίες ασύλου να ολοκληρώνονται σε εβδομάδες, όχι σε μήνες ή σε χρόνια, και όσοι παίρνουν άσυλο να μπαίνουν σε μια διαδικασία ενσωμάτωσης, η οποία θα είναι λειτουργική».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη ακόμα και αν θέλει να κλείσει τα σύνορά της πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκότητα του προβλήματος και να στηρίξει την Ελλάδα με πόρους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό».

Νωρίτερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική και για τους κατοίκους.

«Η κρίση του μεταναστευτικού παίρνει δομικά χαρακτηριστικά και έχει επιπτώσεις. Η αποεπένδυση είναι φανερή. Οι αναπτυξιακοί νόμοι και οι δράσεις που ανοίγει η Περιφέρεια για επενδύσεις βρίσκουν όλο και μικρότερη ανταπόκριση. Το μεταναστευτικό είναι θέμα στο οποίο απαιτείται πολιτική συναίνεση. Πρέπει να λυθεί χωρίς αρνητική δημοσιότητα», ήταν το σχόλιο του κ. Θεοχάρη.

Ο κ. Θεοχάρης συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο της Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, με τον οποίο συζήτησαν τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για άλλα ζητήματα του νησιού.