Χ. Σταϊκούρας: Τροπολογίες για ρύθμιση οφειλών, Ταμείο Ανάκαμψης και ΦΠΑ έργων τέχνης

Χ. Σταϊκούρας: Τροπολογίες για ρύθμιση οφειλών, Ταμείο Ανάκαμψης και ΦΠΑ έργων τέχνης

Σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων αναμένεται να εισάγει στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Πιο συγκεκριμένα, θα δίδεται η δυνατότητα σε όλους όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε δόσεις.

Επίσης με άλλη ρύθμιση θα δύναται κάποιος οφειλέτης να επανενταχθεί στις ρυθμίσεις που έχασε εξαιτίας της πανδημίας, ενώ θα έρθει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Παραδείγματα:

- Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021.

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

- Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) έχει τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ).

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

- Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής.

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021 και οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

- Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση.

Θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά από τον Οκτώβριο του 2020 τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της, ενώ οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

- Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του.

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

- Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 100%.

Ειδική υπηρεσία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Να σημειωθεί ότι ήδη κατατέθηκε ρύθμιση για τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία αφορά στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης (Next Generation EU). Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση θέσεις διοικητή, ο διορισμός μετακλητών υπαλλήλων αλλά και η απόσπαση άλλων από τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

ΦΠΑ έργων τέχνης

Την ίδια ώρα, αναμένεται να δοθεί παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ σε πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία Thomas Cook, η οποία πτώχευσε, ενώ θα νομοθετηθεί μείωση συντελεστή ΦΠΑ για την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και την εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας και μια σειρά από άλλες διατάξεις όπως η αναστολή εφαρμογής διατάξεων της φορολογίας δωρεών.

Έτερη τροπολογία θα προβλέπει την αναστολή καταβολής στο Δημόσιο του ποσοστού 5% επί των νοσηλίων από τις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και τέλος θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για την αναστολή έκδοσης διαταγών πληρωμών, απαλλαγή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.