Χ. Ροχανί: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι διαπραγματεύσιμο

Χ. Ροχανί: Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι διαπραγματεύσιμο

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν είναι διαπραγματεύσιμο και πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «το γνωρίζει καλά».

Η νίκη του Μπάιντεν οδήγησε σε εκτιμήσεις ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να επανέλθει στη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις το 2015 και ο ίδιος φαίνεται να βλέπει μια επιστροφή ως πρελούδιο ευρύτερων συνομιλιών για την πυρηνική εργασία του Ιράν, τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις περιφερειακές δραστηριότητές του.

Όμως η Τεχεράνη απέρριψε το ενδεχόμενο να σταματήσει το πυραυλικό πρόγραμμά της ή να αλλάξει την πολιτική της στην περιοχή, και απαίτησε αντί γι΄αυτό μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων και αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες που υπέστη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν για μήνες να προσθέσουν το θέμα των πυραύλων (στις συνομιλίες για τα πυρηνικά) και αυτό απορρίφθηκε... Και ο κ. Μπάιντεν το γνωρίζει αυτό καλά», είπε ο Ροχανί σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη αυξήθηκαν από το 2018, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία για τα πυρηνικά, και επανέφερε σκληρές οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη να διαπραγματευθεί αυστηρότερους περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξή της προς περιφερειακές δυνάμεις δι΄αντιπροσώπων.

Ο Ροχανί υπεραμύνθηκε επίσης της εκτέλεσης ενός εξέχοντος διαφωνούντος δημοσιογράφου με έδρα τη Γαλλία ο οποίος είχε συλληφθεί από το Ιράν πέρυσι, λέγοντας πως η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Ρουχολάχ Ζαμ ήταν σύμφωνη με τον νόμο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες «έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν, αλλά ο Ζαμ εκτελέσθηκε με δικαστική απόφαση", είπε ο Ροχανί στην ίδια συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. «Νομίζω πως δεν είναι πιθανό αυτό να πλήξει τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη», είπε.

Ο Ζαμ είχε έδρα το Παρίσι και συνελήφθη πέρυσι υπό περιστάσεις που δεν έχουν αποκαλυφθεί επίσημα. Πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συλληφθεί στο Ιράκ.

Καταδικάστηκε για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2017. Ο ιστότοπός του, Amadnews, είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Η Γαλλία χαρακτήρισε την εκτέλεση του Ζαμ «βάρβαρη και απαράδεκτη».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας, καθώς και της Γερμανίας η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις επικρίσεις σχετικά με την εκτέλεση, ανέφεραν χθες ιρανικά ΜΜΕ.