Χ. Κίσινγκερ: Παγκόσμιος Πόλεμος αν δεν υπάρξει συνεννόηση Κίνας - ΗΠΑ

Χ. Κίσινγκερ: Παγκόσμιος Πόλεμος αν δεν υπάρξει συνεννόηση Κίνας - ΗΠΑ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αποκαταστήσει τις γραμμές επικοινωνίας με την Κίνα, οι οποίες χάλασαν την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης.

"Εκτός αν υπάρχει κάποια βάση για συνεργασία, ο κόσμος θα καταλήξει σε καταστροφή συγκρίσιμη με τον “Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Κίσινγκερ κατά την εναρκτήρια συνάντηση του Bloomberg New Economy Forum. Ο εμβληματικός για την αμερικανική εξωτερική πολιτική Κίσινγκερ, πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές τεχνολογίες που διατίθενται σήμερα θα κάνουν μια τέτοια κρίση "ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί", από εκείνη των προηγούμενων εποχών.

"Η Αμερική και η Κίνα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την αντιπαράθεση και διεξάγουν τη διπλωματία τους με τέτοιο τρόπο", δήλωσε ο 97χρονος Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News, Τζον Μικλδέιτ.

"Ο Τραμπ έχει συγκρουσιακή μέθοδο διαπραγμάτευσης, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί επ' αόριστον", δήλωσε ο Κίσινγκερ. "Σίγουρα, ο Τραμπ εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες που έχουν οι Αμερικανοί για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που δεν είναι ισορροπημένη. Νομίζω ότι ήταν σημαντικό να τονιστεί αυτό. Αλλά από τότε, θα προτιμούσα μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση", πρόσθεσε.

"Φυσικά, υπάρχουν διαφορές στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο Κίσινγκερ, όταν ρωτήθηκε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Κίνα για τη βελτίωση των σχέσεων. "Είναι σημαντικό για κάθε πλευρά να κατανοήσει τις ευαισθησίες της άλλης και όχι απαραίτητα να λύσει το πρόβλημα".