7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Χ. Κίσινγκερ: Ο Μπάιντεν να «κτίσει» πάνω στην πολιτική Τραμπ στη Μ. Ανατολή

Χ. Κίσινγκερ: Ο Μπάιντεν να «κτίσει» πάνω στην πολιτική Τραμπ στη Μ. Ανατολή

Την άποψη ότι ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να στηριχθεί πάνω στην επιτυχημένη πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την περιοχή της Μέσης Ανατολής εξέφρασε ο άλλοτε ισχυρότερος άνθρωπος της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ.

O Αμερικανός πρώην διπλωμάτης μιλώντας κατά την έναρξη των σεμιναρίων για την εξωτερική πολιτική του ιδρύματος Nixon είπε: «Οι συμφωνίες του Αβραάμ πέτυχαν κάτι σημαντικό. Διαχώρισαν το Παλαιστινιακό από τα υπόλοιπα ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που όλα σχεδόν τα σουνιτικά κράτη βρίσκονται  απέναντι από το Ιράν».

Οι γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ» που επιτεύχθηκαν με διαμεσολάβηση του Λευκού Οίκου αφορούν την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και των ΗΑΕ, Μπαχρέιν, του  Σουδάν και του Μαρόκου.

«Ήταν μια λαμπρή ιδέα. Είμαστε ακριβώς στην αρχή. Ήταν σαν την αρχή του ανοίγματος της Κίνας επί εποχής μου. Η εξέλιξη της μόλις ξεκίνησε», είπε ο Κίσινγκερ.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι η πρόοδος που σημείωσε ο Τραμπ με το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου θα πρέπει να συνεχιστεί και από την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία μέχρι στιγμής δε δείχνει διατεθειμένη να  επιστρέψει άμεσα σε συνομιλίες με το Ιράν. 

«Εάν διαγράψουμε το ζήτημα του Ιράν από το συνολικό ζήτημα της Μέσης Ανατολής, διατρέχουμε τον κίνδυνο να χάσουμε τα επιτεύγματα που ανέφερα, ιδίως τη συνεργασία του Ισραήλ με τα σουνιτικά κράτη», επανέλαβε ο Κίσινγκερ.