Χ. Γώγος: «Μπαίνουμε στην χειρότερη φάση της πανδημίας»

Χ. Γώγος: «Μπαίνουμε στην χειρότερη φάση της πανδημίας»

Νέο καμπανάκι κινδύνου για την πανδημία του κορονοϊού κρούει ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση από αρχής του καλοκαιριού», αποδίδοντας το πρόβλημα στην χαλάρωση των πολιτών απέναντι στα μέτρα, «Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέτρα υπάρχουν, αλλά η τήρησή τους είναι πάντα προβληματική» τονίζει.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Γώγος επισήμανε χαρακτηριστικά.“Στις πανδημίες το βασικό είναι ο κόσμος να αποδεχθεί την ανάγκη των μέτρων. Αυτό δεν υπήρξε, υπήρξε μεγάλη χαλάρωση». “Ευτυχώς ελέγχθηκε η εισαγωγή κρουσμάτων από το εξωτερικό” τόνισε ο Καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι “η λήψη μέτρων, όπως μάσκα παντού, τήρηση των αποστάσεων και ζητήματα υγιεινής, ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων μπορεί εύκολα εντός 15 ημερών να οδηγήσει σε έλεγχο της κατάστασης”.

«Διαφορετικά η πανδημία θα πολλαπλασιαστεί» ανέφερε ο κ. Γώγος και εκτίμησε ότι «μπαίνουμε στη χειρότερη φάση από αρχής του καλοκαιριού. “Υπάρχει κινητικότητα, ο κόσμος κινείται” σημείωσε ο Καθηγητής, αξιολογώντας ως “κακή” την περίοδο αυτή και προτάσσοντας να υπάρξει “προστασία όλου του πληθυσμού κυρίως των ευάλωτων ομάδων”.

Επιπλέον, “όσο και να προσπαθήσουν οι μεγάλοι και ευάλωτοι να κλειστούν στα σπίτια τους «πρέπει να πεισθούν οι νέοι να τους προστατέψουν σημείωσε ο κ. Γώγος, ενώ υπενθύμισε ότι “γίνονται πάρα πολλά τεστ”, αλλά οι νέοι άνθρωποι είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί. Ερωτηθείς για τυχόν μετάδοση της νόσου από τις μονάδες των κλιματιστικών, “είναι μια εστία” τόνισε ο Καθηγητής και επέστησε την προσοχή στις “αποστάσεις που είναι μικρές μέσα σε κλειστούς χώρους”.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, “θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια” γνωστοποίησε ο κ. Γώγος και συνέστησε να μην “γίνονται αυτές οι μεγάλες δεξιώσεις σε περίοδο πανδημίας”, με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα σε γάμους. Ο Καθηγητής χαρακτήρισε ακόμη “αναγκαίο” να κάνουν το εμβόλιο γρίπης “όλοι οι ευάλωτοι και όλοι οι υγειονομικοί φέτος” και υπογράμμισε την ανάγκη “να μπλοκάρουμε τη γρίπη από τη διασπορά στα νοσοκομεία”.

Αναγκαίος ο Τσιόδρας

«Οτιδήποτε είναι για το καλό της ενημέρωσης και το καλό του κόσμου είναι απολύτως αποδεκτό, μην σας πω και αναγκαίο. Νομίζω ότι η παρουσία του κ. Τσιόδρα, αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, με την επιρροή που έχει στον κόσμο, που φαίνεται να έχει επίδραση, είναι και αποτελεσματικός και ο τρόπος που μιλάει και η επαφή του με τους υπόλοιπους, νομίζω ότι θα είναι χρήσιμη σε αυτή τη φάση” σχολίασε στον ΘΕΜΑ 104, 6 ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος με αφορμή την επιστροφή του κ. Τσιόδρα στην καθημερινή ενημέρωση, καταλήγοντας ότι “στην πανδημία η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικό πράγμα».