«Δεν είναι απίθανος ο θάνατος μη ευπαθούς ασθενή με κορονοϊό»
Χ. Γώγος

«Δεν είναι απίθανος ο θάνατος μη ευπαθούς ασθενή με κορονοϊό»

Αν και σπάνιο, δεν είναι απίθανο να χάσει τη ζωή του ένας ασθενής με κορονοιό που δεν είναι ηλικιωμένος και δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες τόνισε  ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος

Μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ με αφορμή τον θάνατο του 40χρονου Γερμανού καθηγητή που νόσησε από τον ιό στην Κρήτη, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι η νόσος χτυπάει πιο πολύ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, εντούτοις υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που καταλήγουν δίχως να έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν σημαίνει ότι είναι μόνο αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, απλά είναι πιο σπάνιο σε αυτούς που δεν έχουν», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και έφερε ως παράδειγμα τον 64χρονο ασθενή που απεβίωσε στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

«Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι να έκανε μαζική πνευμονική εμβολή», σχολίασε αναφορικά με τον Γερμανό καθηγητή ο κ. Γώγος τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση οι γιατροί που επέβλεπαν το περιστατικό θα είναι σε θέση να εξηγήσουν περισσότερα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η εν λόγω επιπλοκή είναι συχνότερο να εμφανιστεί σε νοσήματα που δίνουν προδιάθεση για μεγαλύτερη πηκτικότητα του αίματος. «Μπορεί να συμβεί και στην γρίπη αλλά και σε άλλες ιώσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοιού στη χώρα είναι ελεγχόμενος, αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε ακόμη σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ή να εφησυχάσουμε».