7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Χ. Γώγος: Χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα το φθινόπωρο

Χ. Γώγος: Χρειαζόμαστε το τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα το φθινόπωρο
Eurokinissi

Τα επιδημιολογικά  δεδομένα είναι καλύτερα, χρειάζεται όμως να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας ώστε να αποφευχθεί ένα 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, το οποίο φοβούνται οι ειδικοί, τόνισε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος είπε χαρακτηριστικά: «Φοβόμαστε και απευχόμαστε το 4ο κύμα το φθινόπωρο… έχει να κάνει με το τείχος ανοσίας αν μέχρι το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο είναι τέτοιο που αποτρέπει τη διασπορά, σαφώς πάνω από 60% με 70% θα βοηθήσει να το αποφύγουμε μαζί με τα τεστ». 

Αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας και την πλήρη απελευθέρωσή του, ανάφερε ότι όλα είναι πιθανά, γιατί τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. «Πάμε με βήμα - βήμα κάθε Παρασκευή κρίνουμε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι πάμε καλύτερα δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, και αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης», υπογράμμισε.  

Επίσης, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σύμφωνος με τη μουσική σε οργανωμένα μέρη, όχι όμως στα κορονοπάρτι. 

«Ο καιρός είναι θετικός, υπάρχει μικρότερη μετάδοση στους ανοιχτούς χώρους, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, είναι ευτύχημα για τη χώρα που έχουμε τρεις μήνες καλοκαίρι», επισήμανε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

«Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι πλέον προφανής και φέρνει στο τραπέζι διάφορα» σχολίασ, ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Ο κ. Γώγος επισήμανε σημείωσε ότι το ποσοστό 65% της εμβολιαστικής στους μεγάλους είναι λίγο πίσω.  Διευκρίνισε δε ότι μόλις ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλους, τότε μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες, κατ’ εξοχήν για τους υγειονομικούς, αλλά και για όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους. 

Ο κ. Γώγος επισήμανε ότι για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο καλά χωρίς να κινδυνεύουν ασθενείς και χωρίς να κλείνουν τμήματα λήγω κρουσμάτων πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων.

«Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι δεδομένα και να μη θεσμοθετηθούν. Είναι ελάχιστες οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό.  Όσο νωρίτερα εμβολιαστούμε τόσο καλύτερα για την όποια δραστηριότητά μας», τόνισε για τον εμβολιασμό, και πρόσθεσε: «Με το εμβόλιο αποφεύγεις τα τεστ αλλά και την ανησυχία». 

Το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.