Χ. Ακάρ: Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία στρατιωτικών συνομιλιών με την Ελλάδα

Χ. Ακάρ: Υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία στρατιωτικών συνομιλιών με την Ελλάδα

Η Τουρκία υποστηρίζει μια πρωτοβουλία για συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων της Τουρκίας και της Ελλάδας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισημαίνοντας πως «θέλουμε διάλογο και όχι πόλεμο», ενώ κατηγόρησε Ελλάδα και Γαλλία για δημιουργία εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική εκδήλωση στην Άγκυρα, ο Ακάρ τόνισε πως «Ο στρατός μας εκπληρώνει τις ανάγκες μας και κάνει όσα χρειάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο» και πως η Τουρκία .σέβεται τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των δικαστηριών και αναλαμβάνει τις ευθύνες της στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών της.

«Αυτό, εμείς» συνέχισε, «το αποκαλούμε διάλογο. Δεν θέλουμε πόλεμο. Λέμε ναι στον διάλογο, όμως δεν θέλουμε αυτό να εκληφθεί σαν αδυναμία με κανέναν τρόπο».

«Σήμερα βλέπουμε πως οι γείτονές μας, αδυνατούν να καταλάβουν αυτό και μας θεωρούν αδύναμους. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και δεν θα υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο. Και αυτό δεν πρέπει να το λάβουν κάποιοι σαν απειλή. Εμείς, απλά, αποκαλύπτουμε γεγονότα και σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε συνάντηση και συνομιλίες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά, σημείωσε πως: «Παραβιάζεται η συνθήκη της Λωζάνης. Όταν υπάρχει ένα σχετικό θέμα στο τραπέζι με τους γείτονές μας, εκείνοι λένε ας το αφήσουμε στην άκρη, ας μην μιλήσουμε γι' αυτό. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ενώ σχολίασε και τη στάση της Γαλλίας λέγοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή, δεν έχει σύνορα, δεν έχει κανένα καθήκον να βρίσκεται εδώ βάσει συμφωνιών».

Υποστήριξε ότι οι κατηγορίες της Γαλλίας δεν γίνονται αποδεκτές και πως «δεν συμβάλλουν στο πνεύμα της συμμαχίας, ούτε στην ειρήνη ή στο διάλογο», συμμετέχοντας σε ασκήσεις, που αυξάνουν την ένταση. Αυτή η συμπεριφορά δεν συνεισφέρει στη σταθερότητα» και κατέληξε, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της»