Χ. Ακάρ: Έχουμε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο

Χ. Ακάρ: Έχουμε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο

Τη θέση ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της γείτονος Χ. Ακαρ, λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη.

«Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο Πέλαγος, στο οποίο επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες», ανέφερε κατά την διάρκεια της καθέλκυσης της πρώτης τουρκικής σχεδίασης φρεγάτας. «Η θέση μας είναι σαφής ότι τα χωρικά ύδατα σε αυτήν τη θάλασσα δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που να περιορίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας και την πρόσβαση στις ανοικτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε από τον γείτονά μας να σεβαστεί το δικαίωμα της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο και να εγκαταλείψει και να αποφύγει μια σειρά ενεργειών και δηλώσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα είμαστε υπέρ της φιλίας και της καλής γειτονίας. Ελπίζουμε με αμοιβαίες συνομιλίες τα θέματα να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο δικαίου και δικαιοσύνης και να επιτευχθεί λύση».

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κάνει ειδική αναφορά στο «casus belli» της Τουρκίας, τονίζντας ότι «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας. Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο».