CEPI: Ενίσχυση 66 εκατ. δολαρίων στην Clover για τις δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19

CEPI: Ενίσχυση 66 εκατ. δολαρίων στην Clover για τις δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία Clover έλαβε επένδυση ύψους 66 εκατ. δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) ώστε να ενισχυθούν οι δοκιμές ενός πιθανού εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο CEPI, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τον προηγούμενο μήνα η Clover έγινε η έκτη κινεζική εταιρεία που αναπτύσσει πιθανό εμβόλιο κατά της Covid-19 και περνάει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ξεκινώντας μελέτη στην Αυστραλία προκειμένου να δοκιμάσει το εμβόλιό της.

Ο CEPI δήλωσε ότι η χρηματοδότηση αυτή στοχεύει στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων ανά έτος του πιθανού εμβολίου και αν τα πρώτα στάδια των δοκιμών δείξουν θετικά δείγματα, σκοπεύει να προσφέρει «σημαντική» επιπλέον ενίσχυση.

Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι κλινικές δοκιμές, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως, αναφέρει ο Συνασπισμός.

Η πρόσφατη ενίσχυση από τον CEPI στην Clover έρχεται να προστεθεί στην αρχική χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολαρίων όταν ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους τον Απρίλιο.

Το ίδρυμα, που έχει την έδρα του στο Όσλο, ιδρύθηκε το 2017 για την καταπολέμηση νεοεμφανιζόμενων επιδημιών και έχει την στήριξη 14 κυβερνήσεων, του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και του βρετανικού ιδρύματος Wellcome Trust.

Ο CEPI έχει επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά στην έρευνα για το εμβόλιο κατά της Covid-19 μέσω συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες όπως η Inovio, η Moderna και η Novavax.

AP Photo/Virginia Mayo