7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

CEO Moderna: Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και θα εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις

CEO Moderna: Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και θα εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις
AP Images

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία αναμένει ότι θα εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις Covid-19 τους επόμενους μήνες καθώς το Νότιο Ημισφαίριο εισέρχεται στους χειμερινούς μήνες. 

«Νέες μεταλλάξεις συνεχίζουν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Και πιστεύουμε ότι τους επόμενους έξι μήνες, καθώς το Νότιο Ημισφαίριο μπαίνει το φθινόπωρο και το χειμώνα, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερες μεταλλάξεις να αναδύονται», δήλωσε ο Μπάνσελ τον οποίο επικαλείται το δίκτυο CNBC. Το Νότιο Ημισφαίριο περιλαμβάνει την Αφρική, την Αυστραλία, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής και τμήματα της Ασίας. «Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις καθώς πιστεύουμε ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί», συνέχισε ο Μπανσέλ. 

Σημειώνεται ότι η Moderna έδωσε στη δημοσιότητα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί από αυτά τα νέα δεδομένα, τα οποία ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας στην ιδέα ότι η στρατηγική μας για επαναληπτικές (δόσεις) θα πρέπει να παρέχει προστασία κατά των νέων αυτών παραλλαγμένων στελεχών», ανέφερε ο Μπανσέλ. Σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.

Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού και άλλοι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου. Οι δύο αυτές επιλογές «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών» του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου, ανακοίνωσε η Moderna.