CDC ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ξέσπασμα οξείας μυελίτιδας στα παιδιά

CDC ΗΠΑ: Προειδοποίηση για ξέσπασμα οξείας μυελίτιδας στα παιδιά

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποίησε γονείς και γιατρούς στις ΗΠΑ ότι αναμένει ένα νέο ξέσπασμα φέτος μιας σπάνιας αλλά απειλητικής για τη ζωή ασθενείας που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά.

Το CDC κάνει λόγο για την οξείας χαλαρή μυελίτιδα (AFM), μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει παράλυση και η οποία συνήθως κορυφώνεται κάθε δύο χρόνια, το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου.

Το τελευταίο ξέσπασμα σημειώθηκε το 2018, όταν αναφέρθηκαν 238 περιπτώσεις στο CDC.

«Αν και η ασθένεια είναι κατά βάση σπάνια, οι γονείς και οι γιατροί θα πρέπει να επαγρυπνούν για να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της AFM, διότι εξελίσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια ωρών ή ημερών, οδηγώντας σε μόνιμη παράλυση ή απειλητική για τη ζωή αναπνευστική ανεπάρκεια σε προηγουμένως υγιείς ασθενείς», σύμφωνα με το CDC.

«Καθώς προχωρούμε σε αυτούς τους κρίσιμους επόμενους μήνες, το CDC λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να αναγνωρίσουν καλύτερα τα σημεία και τα συμπτώματα της AFM στα παιδιά», δήλωσε ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσφατη ή τρέχουσα αναπνευστική ασθένεια, πυρετό, πόνο ή μούδιασμα στα άκρα, δυσκολία στο περπάτημα, ομιλία ή κατάποση, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα ή αδυναμία του προσώπου. Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική περίθαλψη εάν ένα παιδί εμφανίσει ξαφνική αδυναμία στο χέρι ή στα πόδια, λέει το CDC.

AP Photo/Eric Gay