8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

CDC-HΠΑ: Μπορεί να μην χρειαστεί το εμβόλιο να γίνεται κάθε χρόνο

CDC-HΠΑ: Μπορεί να μην χρειαστεί το εμβόλιο να γίνεται κάθε χρόνο
AP Photo/Gerald Herbert, File

Η διευθύντρια του CDC, Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να μη χρειάζονται ετήσιες δόσεις του εμβολίου για τον Covid-19, υποδηλώνοντας ότι μια τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει επαρκώς τη μακροπρόθεσμη προστασία που παρέχουν τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna τα οποία διατίθενται στις ΗΠΑ.

«Αυτός ο ιός είναι περίεργος, όποτε δεν θέλω να λέω τη λέξη ποτέ. Ωστόσο αλλά δεν αναμένουμε απαραίτητα ότι θα χρειάζονται ετήσιες δόσεις» δήλωσε η Ουαλένσκι σε συνέντευξή της την Πέμπτη στο CBS This Morning. Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη την Πέμπτη στο "Today Show" του NBC, ανέφερε ως παράδειγμα άλλα εμβόλια, όπως της ηπατίτιδας Β, που απαιτούν δύο εμβόλια αρχικής θεραπείας, ακολουθούμενα από μια ενισχυτική δόση, τονίζοντας ότι υπάρχουν επιστήμονες που εκτιμούν το εμβόλιο Covid μπορεί παρομοίως να παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία μετά από τρεις δόσεις.

«Ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε ώθηση τώρα και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιστήμη, αλλά δεν νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι θα το κάνουμε αυτό κάθε χρόνο», πρόσθεσε η Ουαλένσκι.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά ευρέως διαθέσιμες σε όλους τους Αμερικανούς ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αρχής γενομένης από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μολύνσεις αυξάνονται εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Η τρίτη αναμνηστική δόση θα είναι διαθέσιμη για όλους τους Αμερικανούς που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους τουλάχιστον πριν από οκτώ μήνες, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα δοθούν αρχικά κυρίως στους υγειονομικούς, τους τροφίμους οίκων ευγηρίας και τους ηλικιωμένους. Όλες αυτές οι κατηγορίες ήταν μεταξύ των ομάδων που εμβολιάστηκαν πρώτες στα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο.