Capital Economics: Ο Ντράγκι θα φέρει αλλαγές στην Ευρώπη

Capital Economics: Ο Ντράγκι θα φέρει αλλαγές στην Ευρώπη

Σημαντικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικών κανόνων όσο και ό,τι αφορά την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης αναμένεται να πετύχει ο Μάριο Ντράγκι από τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, ωστόσο θα είναι δύσκολο να επηρεάσει τις εξελίξεις ως προς την επιτάχυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης και του κοινού προϋπολογισμού. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Capital Economics, αναλύοντας τους τομείς στους οποίους μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη ο «Super Mario».

Η δημοφιλία που απολαμβάνει ο Ντράγκι, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κομματική στήριξη, του δίνουν την ευκαιρία να προωθήσει μεγάλες αλλαγές στην Ευρωζώνη, ωστόσο το γεγονός ότι η θητεία της κυβέρνησής του δύσκολα θα έχει μεγάλη διάρκεια, περιορίζει τη δυναμική του για να ξεπεράσει σε επιρροή το Βερολίνο ή το Παρίσι.

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη ολοκλήρωσης της νομισματικής ένωσης και στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Όμως όσο επιτυχημένη και αν είναι η διακυβέρνηση Ντράγκι ως προς την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, η ευρωπαϊκή πρόοδος είναι πρώτα θέμα πολιτικό και μετά οικονομικό.

Ένα στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι ο Ντράγκι εισέρχεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή 7 μήνες πριν την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και παράλληλα έχει τη στήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν. Παρ’ όλα αυτά, στο σύντομο – όπως εκτιμάται – πέρασμά του από την πολιτική δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε κοινό προϋπολογισμό. Και αυτό γιατί οι πιο συντηρητικές δημοσιονομικά κυβερνήσεις θα υποστηρίξουν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επομένως θα είναι μεγάλη έκπληξη να επιτύχει ευρεία συναίνεση για την αμοιβαιοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων με έναν προϋπολογισμό και ένα υπουργείο Οικονομικών.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο Ντράγκι θα καταφέρει να αναθεωρηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή λόγω πανδημίας, πριν εφαρμοστούν εκ νέου το 2022 ή το 2023. Ο οίκος εκτιμά ότι ο Ντράγκι θα βρει στήριξη από πολλά κράτη-μέλη για την αναπροσαρμογή των κανόνων για 60% χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και 3% δημοσιονομικό έλλειμμα, αφού τα χρέη θα έχουν εκτιναχθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και το όριο του 3% συνεπάγεται πολιτικές λιτότητας τα επόμενα χρόνια σχεδόν για όλους.

Ένα άλλο πεδίο που ενδέχεται να πετύχει ο Ντράγκι είναι η τραπεζική ένωση και η ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, καθώς οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχουν καταφέρει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων. Γερμανοί πολιτικοί επιμένουν ότι για να φτάσουμε στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων θα πρέπει οι τράπεζες της περιφέρειας να ενισχυθούν. Ήδη, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε μεγάλη πρόοδο και στην Ελλάδα, επομένως σε αυτό το πεδίο ίσως ο Ντράγκι έχει μεγαλύτερη τύχη.

Γενικότερα, καταλήγει η Capital Economics, ο αντίκτυπος που θα έχει ο Ντράγκι για την Ευρωζώνη συνολικά θα είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεχίσουν να είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις, ενώ ο Ντράγκι το πιθανότερο είναι να μείνει στην εξουσία το πολύ έως την άνοιξη του 2023.