7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Capital Economics: H επιστροφή του Super Mario είναι θετική για τις αγορές

Capital Economics: H επιστροφή του Super Mario είναι θετική για τις αγορές
AP Photo/Andrew Medichini

Τα sequel συνήθως απογοητεύουν και γι' αυτό ο Μάριο Ντράγκι θα ελπίζει η επιστροφή του στην κεντρική σκηνή της Ευρώπης λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδειχθεί η εξαίρεση του κανόνα. Όμως αν η «διάσωση της Ευρωζώνης» ήταν μια μεγάλη πρόκληση, το να οδηγήσει την Ιταλία στην έξοδο από την πανδημική κρίση ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερη, σημειώνει η Capital Economics, σε σχόλιό της για τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τον «Super Mario».

Ο Ντράγκι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει εντέλει ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, ωστόσο με τη στήριξη πλέον του Μπερλουσκόνι οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί έναν καλύτερο υποψήφιο από τον Ντράγκι, σημειώνει η Capital Economics. Θεωρητικά έχει το περιθώριο να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που χρειάζεται η Ιταλία, ενώ είναι ο κατάλληλος για να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένας πιο βαθύς μετασχηματισμός της ιταλικής οικονομίας μέσω της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτεί πολύ χρόνο στην εξουσία και έναν ισχυρό κυβερνητικό συνασπισμό. Δυστυχώς για τον Ντράγκι, τίποτα από τα δύο δεν είναι βέβαιο.

Τέλος, ο οίκος σημειώνει ότι η επιστροφή του Ντράγκι στην κεντρική σκηνή αποτελεί πολύ θετική είδηση για τους επενδυτές, κάτι που φαίνεται από την αντίδραση των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί έως και 100 μ.β.

«Ωστόσο μακροπρόθεσμα αμφιβάλλουμε ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα κινηθούν πολύ πιο χαμηλά λόγω της παρουσίας του Ντράγκι, καθώς ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τα ομόλογα στην παρούσα φάση είναι η ΕΚΤ και το QE», συμπληρώνει η Capital Economics.