Capital controls για να εμποδίσει τη φυγή ξένων επιχειρήσεων ανακοίνωσε η Ρωσία

Capital controls για να εμποδίσει τη φυγή ξένων επιχειρήσεων ανακοίνωσε η Ρωσία

Περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων για να σταματήσει την έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία RIA και ΤASS. Ο Μισούστιν ανέφερε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έκαναν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν όχι για οικονομικούς λόγους αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

Από σήμερα η Ρωσία απαγορεύει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου, σύμφωνα με την ρωσική ανακοίνωση «να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από πολυεθνικούς γίγαντες, όπως η BP και η Shell ότι σκοπεύουν να απεμπλακούν από τις συμμετοχές τους σε κοινοπραξίες στη Ρωσία, μετά από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία».

«Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας. «Αναμένουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».

«Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα έργα τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Μισούστιν. Πρόσθεσε, δε, ότι θα γίνονται καθημερινές συναντήσεις για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των κυρώσεων. «Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η τρέχουσα κατάσταση σε πραγματικό χρόνο και να ληφθούν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε. 

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προαναγγέλλει ο Γερμανός καγκελάριος

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, «που αγωνίζεται για την επιβίωσή της», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της οποίας, το Χάρκοβο, υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ στο Βερολίνο.

«Έχουμε φθάσει σε μία πολύ δραματική κατάσταση, η Ουκρανία αγωνίζεται κυριολεκτικά για την επιβίωσή της», συνέχισε ο Ολαφ Σολτς.

«Οι κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουμε διαπιστώσει σήμερα είναι πολύ σημαντικές και γι'αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

«Θα είναι μία πολύ δραματική περίοδος, οι μέχρι στιγμής εικόνες που μας θλίβουν, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, τα κατεστραμμένα κτίρια και τις υποδομές, δεν είναι παρά η αρχή αυτού που πιθανότατα θα ακολουθήσει», προέβλεψε ο Γερμανός καγκελάριος.

Στην συγκυρία αυτή, «είναι βέβαιο» ότι θα υιοθετήσουμε νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τη Δύση «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές ικανότητες» της Ρωσίας.