ByteDance: Κατέθεσε στην Κίνα αίτηση άδειας εξαγωγής τεχνολογίας εν μέσω συνομιλιών για το TikTok

ByteDance: Κατέθεσε στην Κίνα αίτηση άδειας εξαγωγής τεχνολογίας εν μέσω συνομιλιών για το TikTok

Η ByteDance κατέθεσε αίτημα στην Κίνα για άδεια εξαγωγής τεχνολογίας, καθώς έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Oracle και την Walmart, που θα αποτρέψει τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok για λόγους ασφαλείας.

Η εταιρεία έχει καταθέσει την αίτηση και αναμένει την απόφαση των αρχών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η αίτηση έρχεται ένα μετά την αναθεώρηση από την Κίνα της λίστας με τις τεχνολογίες που υπόκεινται σε περιορισμούς ή απαγορεύσεις εξαγωγής, με τρόπο που οι ειδικοί κρίνουν ότι επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να έχει λόγο σε οποιαδήποτε συμφωνία για το ΤikTok. Η προκαταρκτική έγκριση για εξαγωγή παρόμοιας τεχνολογίας μπορεί να χρειαστεί έως και 30 ημέρες.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Υπουργείο έχει λάβει την αίτηση θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Η ByteDance έχει ανακοινώσει ότι η συμφωνία της με την Oracle και την Walmart θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας αμερικανικής εταιρείας και δεν θα περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας, αν και η Oracle θα έχει το δικαίωμα να εξετάσει τον κώδικα πηγής του αμερικανικού TikTok.

Η συμφωνία απαιτεί την έγκριση τόσο των αμερικανικών όσο και των κινεζικών αρχών.

Ωστόσο, οι εταιρείες έχουν δώσει στη δημοσιότητα διαφορετικές εκδοχές σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας που έχουν πετύχει με τον Λευκό Οίκο.

Συγκεκριμένα, η ByteDance κάνει λόγο για δημιουργία αμερικανικής θυγατρικής με την ονομασία TikTok Global, όπου η κινεζική εταιρεία θα κατέχει το 80%.

Η Oracle και η Walmart ωστόσο, έχουν δηλώσει ότι η πλειοψηφία των τίτλων της TikTok Global θα βρίσκεται σε αμερικανικά χέρια, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ στις 14 Αυγούστου, που ορίζει να παραχωρήσει η ByteDance την ιδιοκτησία του TikTok εντός 90 ημερών.