Βυθίζεται η μετοχή της Tesla από τις απολύσεις του Μασκ

Βυθίζεται η μετοχή της Tesla από τις απολύσεις του Μασκ

Βουτιά 8,5% κατέγραψε η μετοχή της Tesla στον απόηχο των δηλώσεων Μασκ ότι σχεδιάζει να παγώσει τις προσλήψεις και να περικόψει 10% τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το Reuters σε email που έστειλε ο Μασκ στα στελέχη της Tesla, ανέφερε ότι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία και ζήτησε περικοπές θέσεων εργασίας.

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης ενός άλλου email ​​με το οποίο ο Ίλον Μασκ ζητούσε από όλους τους υπαλλήλους της Tesla και της SpaceX να επιστρέψουν στο γραφείο ή να φύγουν. «Όλοι στην Tesla πρέπει να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες στο γραφείο την εβδομάδα», ανέφερε το email. «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».

Σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία, η Tesla και οι θυγατρικές της απασχολούσαν 99.290 άτομα σε όλο τον κόσμο έως τα τέλη του 2021. Όπως αναφέρει το CNBC, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει περισσότερο από 25% φέτος εν μέσω του ευρύτερου ξεπουλήματος στον τομέα της τεχνολογίας.

Όπως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Tesla αντιμετωπίζει ελλείψεις ανταλλακτικών και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που επιδεινώθηκαν από τη συνεχιζόμενη πανδημία του Covid και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Tesla προσπαθεί να ανακάμψει από τον αντίκτυπο των αυστηρών περιορισμών Covid στη Σαγκάη, όπου βρίσκεται το εργοστάσιό της στην Κίνα, κάτι που έχει εμποδίσει σημαντικά την παραγωγή οχημάτων της.

Ο Ίλον Μασκ πάντως δεν είναι ο μόνος που έχει κακό προαίσθημα για την οικονομία και προετοιμάζει την εταιρεία του για δύσκολες μέρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, ανακοίνωσε χθες επίσης ότι προετοιμάζει τη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ για έναν «οικονομικό τυφώνα» και συμβουλεύει τους επενδυτές να κάνουν το ίδιο.

«Ξέρετε, είπα ότι υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας, αλλά θα το αλλάξω… είναι τυφώνας», είπε ο Ντάιμον μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Αν και οι συνθήκες φαίνονται «καλές» αυτή τη στιγμή, κανείς δεν ξέρει αν ο τυφώνας είναι «μικρός ή υπερθύελλα Σάντι», πρόσθεσε.

«Η JPMorgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας από τα τέλη του περασμένου έτους με γνωστά ονόματα τεχνολογίας, οι μετοχές έχουν χτυπηθεί καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος της Federal Reserve. Ο πληθωρισμός που βρίσκεται πλέον σε υψηλά πολλών δεκαετιών, και επιδεινώθηκε από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την πανδημία του κορονοϊού, έχει σπείρει φόβο ότι η Fed θα οδηγήσει ακούσια την οικονομία σε ύφεση καθώς καταπολεμά τις αυξήσεις των τιμών.

«Αυτή τη στιγμή, έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί», είπε ο Ντάιμον. «Αυτός ο τυφώνας είναι εκεί έξω και έρχεται προς το μέρος μας».