Βρυξέλλες: Ο λόγος τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Βρυξέλλες: Ο λόγος τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τρεις Συνόδους Κορυφής χρειάστηκε η ΕΕ για να καταλήξει σε συμφωνία για τα πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν στους θεσμούς της την επόμενη πενταετία, παρόλα αυτά μένει ένας τελευταίος «σκόπελος», αυτός του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι «28» αποφάσισαν να προτείνουν τη Γερμανίδα νυν υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ. Για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για πρόεδρο της ΕΚΤ τη Γαλλίδα, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τη θέση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει η προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μοιραστεί μεταξύ της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και αυτής του Λαϊκού Κόμματος, με τα πρώτα 2,5 χρόνια να δοθούν στους Σοσιαλιστές και τα επόμενα 2,5 στο ΕΛΚ.

Μέχρι να φτάσουμε στα ονόματα αυτά υπήρξε ωστόσο αρκετό παρασκήνιο, αφού είχε προηγηθεί η απόσυρση της υποψηφιότητας του κορυφαίου υποψηφίου (Spitzenkadidat) του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την θέση του επικεφαλής της Κομισιόν όπως αυτό του Φρανς Τιμερμάνς των Σοσιαλιστών.

Ωστόσο όπως γνωστό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μία αποχή, εκείνη της ίδιας της καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Όπως είπε η ίδια η Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, η πρόταση ήταν ομόφωνη, αλλά υπήρξε μία αποχή, της ίδιας.

Στην επιλογή της Φον ντερ Λάιεν έπαιξε και η ποσόστωση που εισηγήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζητώντας τις δύο από τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ να τις καταλάβουν γυναίκες.

Η διαδικασία εκλογής προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την μαραθώνια σύνοδο κορυφής μεταφέρεται πλέον στο Ευρωκοινοβούλιο όπου η διαδικασία δεν αναμένεται να είναι εύκολη, καθώς θα απαιτηθούν επίσης μεγάλοι συμβιβασμοί μεταξύ των ευρωομάδων.

Σήμερα λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην πρώτη του ολομέλεια, έχει προγραμματίσει να συζητήσει και να ψηφίσει επί της πρότασης της συνόδου κορυφής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για το προεδρείο του. Απαιτούνται 376 ψήφοι επί συνόλου 751, όμως όλα θα κριθούν από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές, πολλοί εκ των οποίων εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις στην επιλογή της Φον ντερ Λαιεν.

Το σίγουρο είναι ότι τα παζάρια δεν έχουν τελειώσει αφού μέχρι και την έναρξη της συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για πείσουν τους διαφωνούντες και να αποφύγουν ένα «φιάσκο».