"Βροχή" τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ

"Βροχή" τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Αντιδράσεις από ΔΗΣΥ

Με επτά τροπολογίες πλαισίωσε η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προκαλώντας την αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας κατατέθηκε η έβδομη, έως τώρα, υπουργική τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που εισάγεται αργά το μεσημέρι με σκοπό να ψηφιστεί αύριο Τρίτη, ανοίγοντας έτσι νέο κύκλο παράλληλης νομοθέτησης, με «οχήματα» τα τρία σχέδια νόμου (ακολουθούν των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής) που προγραμματίστηκε να εγκριθούν από την Ολομέλεια την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι επτά τροπολογίες που η κυβέρνηση επέλεξε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αφορούν ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των προσωρινών εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τον Κώδικα Συμβολαιογράφων, χορήγηση επιπλέον ποσού για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών πλήρους επιχειρησιακής απόδοσης υποβρυχίων, τη λειτουργία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, την διάρκεια της θητείας του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως, τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και, τέλος, υπάρχει και μία αρμοδιότητας του Παιδείας: τιτλοφορείται «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων και επαναπροσδιορισμός επιμέρους ζητημάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Αυτή την ώρα παραμένει άγνωστος ο τελικός αριθμός των τροπολογιών που θα κατατεθούν προς ψήφιση όχι μόνο στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και στα άλλα δύο νομοθετήματα που ακολουθούν, ως το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα ολοκληρωθεί η τελευταία προ των θερινών διακοπών συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΝΔ, το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από συνεδρίαση συζήτησης και έγκρισης νομοσχεδίου, ακριβώς εξαιτίας των πολλών τέτοιων εκπρόθεσμων νομοθετικών ρυθμίσεων που η κυβέρνηση προώθησε με σπευσμένες διαδικασίες προς έγκριση.

Αντίδραση της ΔΗΣΥ για την τροπολογία για το προσφυγικό

«Η τροπολογία της κυβέρνησης προσπαθεί να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις δικές της πολεοδομικές, και άλλες, παραβάσεις στη διαχείριση των προσφυγικών ροών» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη νέα τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει «ντροπή της κυβέρνησης για το Προσφυγικό».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχολιάζει ότι η νέα τροπολογία «μεταξύ άλλων, χρεώνει τις ζημιές που προκλήθηκαν στις ιδιοκτησίες πολιτών στην Ειδομένη στους πρόσφυγες. Οι ζημιές χρεώνονται στους πρόσφυγες και ο λογαριασμός στους νόμιμους μετανάστες με επιχειρήματα και συμβολισμούς που προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «αμετανόητοι», καθώς -όπως αναφέρεται- «το είχαν κάνει πριν λίγο καιρό και για την Μόρια, παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, οργανώσεων δικαιωμάτων και μεταναστών».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει ότι «οι συνθήκες συνωστισμού εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι εκτός πλαισίου λογικής, αλλά και νομιμότητας. Είναι πηγή κινδύνων για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή. Έχουν ήδη χαθεί ανθρώπινες ζωές και τα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, επεισόδια είναι στην ημερήσια διάταξη» και κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αυτές ακριβώς τις συνθήκες συνωστισμού νομιμοποιεί και παγιώνει η κυβέρνηση με την πρώτη παράγραφο της τροπολογίας που κατέθεσε. Αντί για αποσυμφόρηση των νησιών επιλέγουν την περαιτέρω συμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αφού έφτιαξαν την πυριτιδαποθήκη, τώρα ετοιμάζουν το φυτίλι». Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει την τροπολογία και να δώσει νόμιμες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει». 

Επίσης κατατέθηκε, από τους συναρμόδιους υπουργούς, τροπολογία με την οποία συμπληρώνεται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη των υποβρυχίων «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ». Προβλέπεται η διάθεση επιπλέον ποσού μέχρι 19,7 εκατομμυρίων ευρώ, για την ολοκλήρωση πρόσθετων εργασιών πλήρους επιχειρησιακής απόδοσης των εν λόγω υποβρυχίων, την αντιμετώπιση βλαβών που προκύπτουν από τις δοκιμές, καθώς και για την συντήρηση των συνοδών πλοίων δοκιμών των υποβρυχίων αυτών.

Έως σήμερα για την ολοκλήρωση των εργασιών των ανωτέρω υποβρυχίων έχει διατεθεί το ποσό των 90,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της προτεινόμενης διάταξης είναι να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό τα υποβρύχια στον στόλο για πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε υπουργική τροπολογία με την οποία μετατίθεται χρονικά, κατά δύο μήνες, η δυνατότητα κατ΄εξαίρεση, διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, για υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί και διαβιβαστεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εισαγγελική παραγγελία και έχουν προτεραιοποιηθεί ή πρόκειται να προτεραιοποιηθούν (έως 30.9.2017 αντί έως 31.7.2017 που ισχύει).

Με την ίδια τροπολογία μετατίθεται κατά δύο μήνες και η ανάθεση, από 1.10.2017 (αντί 1.8.2017 που ισχύει) εκτέλεσης των εισαγγελικών παραγγελιών, για τη διενέργεια ελέγχων σε υπηρεσία εκτός της ΑΑΔΕ με ειδικούς προανακριτικούς υπαλλήλους, που εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και με αρμοδιότητα την έρευνα τέλεσης εγκλημάτων φοροδιαφυγής ή λοιπών οικονομικών αδικημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc