Bridgewater: Χαμένη δεκαετία για τις μετοχές

Bridgewater: Χαμένη δεκαετία για τις μετοχές

Τα περιθώρια κέρδους, στα οποία οφειλόταν η απόδοση των μετοχών μέχρι τώρα προσθέτουν σε έκθεση τους οι αναλυτές της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου ιδιωτικού fund στον πλανήτη του Ρέι Ντάλιο.

Ειδικότερα, η έκθεση της Bridgewater εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση, που είναι η κινητήρια δύναμη της κερδοφορίας, έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Παράλληλα, η μείωση της ζήτησης που προκάλεσε ο κορονοϊός οδήγησε τα περιθώρια κερδοφορίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακόμα και αν τα συνολικά κέρδη ανακάμψουν, ορισμένες εταιρείες θα κλείσουν ή οι μετοχές τους θα υποτιμηθούν στην πορεία. Με χαμηλότερα επίπεδα κερδών και έλλειψη σε μετρητά, οι εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα, ενδέχεται να σωρεύσουν τεράστια χρέη.

Η Bridgewater χρησιμοποιεί το παράδειγμα της βιομηχανίας κατασκευής ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing Co η οποία ετοιμάζεται να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Αριζόνα των ΗΠΑ παρά το υψηλότερο κόστος.

Ωστόσο, ο επενδυτικός γίγαντας υπέστη πτώση -15% σε ό,τι αφορά τις υπό διαχείρισή του αξίες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έπειτα από μεγάλες απώλειες στη στρατηγική διαπραγμάτευσης. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται υποχώρησε στα 138 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Απριλίου, από 163 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.