Brexit: To Λονδίνο ζητά αλλαγή του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία

Brexit: To Λονδίνο ζητά αλλαγή του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία

Το Λονδίνο ζήτησε σήμεραμια νέα συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα διέπει τις εμπορικές ρυθμίσεις που αφορούν τα αγαθά που διακινούνται μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι θα εγκαταλείψει μονομερώς το πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί με τις Βρυξέλλες.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ ο οποίος ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ την τελευταία τριετία.

«Βλέπουμε μια ευκαιρία να προχωρήσουμε διαφορετικά, να βρούμε μια νέα πορεία για να επιδιώξουμε να συμφωνήσουμε με την ΕΕ μέσω διαπραγματεύσεων, μια νέα ισορροπία στις ρυθμίσεις μας που καλύπτουν τη Βόρεια Ιρλανδία, προς όφελος όλων. Είναι σαφές ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να δικαιολογούν τη χρήση του Άρθρου 16. Ωστόσο… καταλήξαμε ότι δεν είναι ακόμα η σωστή στιγμή για να το πράξουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η κόντρα των δύο πλευρών έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις εμπορικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τη Βόρεια Ιρλανδία, ιδίως για τα κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, καθώς τα ανοιχτά σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είναι τα μόνα χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ και την τεράστια ενιαία αγορά της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς, ο επικεφαλής συνομιλητής της ΕΕ με τη Βρετανία, μετά την έξοδο της τελευταίας από το μπλοκ πέρυσι, δήλωσε μάλιστα προ ημερών ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις Βρυξέλλες ήταν πως θα ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και θα επαναπροσδιοριστεί η σχέση της με το Λονδίνο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές ρυθμίσεις που ισχύουν για την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου διέπονται από το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί τμήμα της συμφωνίας «διαζυγίου» που συμφώνησε η Βρετανία με το μπλοκ στο πλαίσιο του Brexit.

Στόχος του πρωτοκόλλου είναι να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των ανοικτών συνόρων για την προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που τερμάτισε τρεις δεκαετίες συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, και τη διακοπή των ροών αγαθών που περνούν στην ΕΕ χωρίς έλεγχο.

Το πρωτόκολλο διατηρεί τη Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, από την οποία έχει αποχωρήσει πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά απαιτεί ελέγχους για τα εμπορεύματα που φτάνουν στη βρετανική επαρχία από την ηπειρωτική Βρετανία.

Αυτές οι ρυθμίσεις ωστόσο, έχουν προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό της Βόρειας Ιρλανδίας με ορισμένα προϊόντα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο από τη μεριά του υποστηρίζει ότι σημαντικό μέρος της συμφωνίας Brexit δεν δεσμεύεται από τους κανόνες της ΕΕ και ζήτησε από την ΕΕ να είναι λιγότερο νομικίστικη και πιο ευέλικτη στην εξεύρεση λύσεων στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση.