Brexit: Στη δικαιοσύνη ο Τζον Μέιτζορ κατά της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Brexit: Στη δικαιοσύνη ο Τζον Μέιτζορ κατά της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ είναι πρόθυμος να προσφύγει στην δικαιοσύνη για να μπλοκάρει απόφαση του νέου πρωθυπουργού για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία χρησιμοποιώντας την διακοπή της κοινοβουλευτικής περιόδου δηλώνοντας ότι θα ενεργήσει για να εμποδίσει να συρθεί η βασίλισσα σε μία συνταγματική κρίση.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και, κατά συνέπεια, την πρωθυπουργία, έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.

Ο Τζον Μέιτζορ επεσήμανε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θα πρέπει να εγκρίνει την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

«Για να κλείσει το κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει στην Αυτής Μεγαλειότητα την Βασίλισσα και να ζητήσει άδεια για την αναστολή...Εάν ο πρώτος τη τάξει υπουργός της ζητήσει αυτήν την άδεια, είναι σχεδόν αδιανόητο ότι η βασίλισσα θα κάνει οτιδήποτε άλλο από το να την χορηγήσει», είπε ο Τζον Μέιτζορ.

«Τότε θα βρεθεί στο κέντρο μίας συνταγματικής διαμάχης, σημείο όπου κανείς σοβαρός πολιτικός δεν θα έπρεπε να τοποθετήσει την βασίλισσα...Εάν είναι να συμβεί αυτό, θα υπάρξει ουρά ανθρώπων που θα ζητήσουν δικαστικό έλεγχο. Εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να πάω και να ζητήσω δικαστικό έλεγχο», προειδοποίησε.

Ο Τζον Μέιτζορ κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον για υποκρισία κατά την προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, όταν ισχυρίσθηκε συγκεκριμένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα ενισχύσει τις εξουσίες του αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην συνέχεια και όταν τον βόλευε πρότεινε την παράκαμψη του κοινοβουλίου.

Ο Τζον Μέιτζορ επεσήμανε ότι η τελευταία φορά που ανεστάλη η λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν επί του βασιλιά Καρόλου του Α'' κατά την διάρκεια του Αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου. Επειτα από αυτό, ο βασιλιάς συνελήφθη από τις δυνάμεις του Κρόμγουελ, δικάσθηκε, καταδικάσθηκε και εκτελέσθηκε, το 1649.

«Η ιδέα της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι εντελώς, απολύτως απαράδεκτη για κάθε βρετανό κοινοβουλευτικό και δημοκράτη», δήλωσε ο Τζον Μέιτζορ.

Οταν ερωτήθηκε τον περασμένο μήνα για το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ο υπεύθυνος για το έργο της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο Μελ Στράιντ δήλωσε ότι η απόφαση εξαρτάται από τον μελλοντικό πρωθυπουργό.

Ομως, ο πρόεδρος της Βουλής των κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι είναι «εξοφθάλμως προφανές» ότι ο επόμενος πρωθυπουργός δεν θα είναι σε θέση να παρακάμψει το κοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Το κοινοβούλιο δεν θα εκδιωχθεί από το κέντρο της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Ο Τζον Μέιτζορ δήλωσε επίσης στο BBC ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Βρετανία να μην είναι έτοιμη να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Οκτώβριο και ότι ο Μπόρις Τζόνσον στερείται ηγετικών ικανοτήτων.

«Εάν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε αυτό που εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και τα μελλοντικά ή βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του Συντηρητικού Κόμματος, χωρίς δισταγμό θα επέλεγα τα συμφέροντα της χώρας ως συνόλου», επέμεινε.

Η πρωθυπουργική θητεία του Τζον Μέιτζορ (1990-1997) σημαδεύθηκε από διαμάχες εντός του Συντηρητικού Κόμματος για την Ευρώπη και την επονείδιστη αποχώρηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, του προάγγελου του ενιαίου νομίσματος, το 1992.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ