Brexit: Σοβαρές διαφωνίες μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου

Brexit: Σοβαρές διαφωνίες μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Λονδίνου

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «πολύ σοβαρές διαφωνίες», με τους Βρετανούς σχετικά με την μετά το Brexit σχέση, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό διαπραγματευτή Ντέιβιντ Φρόστ, o Γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι υπήρξαν κάποιες «πολύ σοβαρές αποκλίσεις» μεταξύ των δύο πλευρών στις συνομιλίες. Επικεντρώθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένους τομείς διαφωνίας: τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, την πολιτική ποινικής δικαιοσύνης, τη φύση της συμφωνίας και την αλιεία. Αναφορικά με το τελευταίο ζήτημα, ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από την ΕΕ να συμφωνήσει να διαπραγματευτεί την αλιευτική πρόσβαση ετησίως με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως συμβαίνει με τη Νορβηγία. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τη Νορβηγία σε πέντε είδη, απλά δεν είναι δυνατό για 100 είδη», είπε.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μία συμφωνία για την αλιεία δεν θα είναι αποσυνδεδεμένη από την εμπορική συμφωνία που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το Λονδίνο τόνισε από την πλευρά του ότι η «επανάκτηση του ελέγχου» των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλης σημασίας και ότι θα πρέπει να είναι προσβάσιμα «πάνω από όλα από τα βρετανικά πλοία». Όμως, οι αλιείς πολλών ευρωπαϊκών χωρών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους βρετανικούς ψαρότοπους. Για τους Γάλλους αλιείς, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 30% του κύκλου εργασιών τους.

Στον αντίποδα, η Βρετανική πλευρά ανακοίνωσε ότι «Μόλις ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων και είμαστε ευχαριστημένοι με τον εποικοδομητικό τόνο και από τις δύο πλευρές που χαρακτήρισε αυτές τις συνομιλίες. Αυτές θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις - είναι μόνο ο πρώτος γύρος. Σε ορισμένους τομείς φαίνεται να υπάρχει ένας βαθμός κοινής αντίληψης σχετικά με τον τρόπο προώθησης των συνομιλιών. Σε άλλους τομείς, όπως η αλιεία, η διακυβέρνηση, η ποινική δικαιοσύνη και τα λεγόμενα ζητήματα «ισότιμων όρων», υπάρχουν σημαντικές διαφορές. 

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση του να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια εμπορική συμφωνία, αν δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι τον Ιούνιο.