Brexit: Σημάδια συμβιβασμού στο ζήτημα της αλιείας

Brexit: Σημάδια συμβιβασμού στο ζήτημα της αλιείας

Παρότι τη Κυριακή πέρασε άλλη μια προθεσμία στο ζήτημα της επίτευξης συμφωνίας για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, οι δυο πλευρές φέρονται να έχουν κάνει πρόοδο στο ακανθώδες ζήτημα της αλιείας. 

Τον διαφαινόμενο συμβιβασμό απηχεί ένα άρθρο του Ραούλ Ρουπαρελ, πρώην συμβούλου της πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ο οποίος έχει στενές επαφές με Βρυξέλλες και Λονδίνο. 

Ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος πρότεινε σε ένα άρθρο για την ιστοσελίδα Politico έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει περικοπή 35% των δικαιωμάτων της ΕΕ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου - επί του παρόντος αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως - για μια πενταετή μεταβατική περίοδο.

Αρκετοί άνθρωποι κοντά στις συνομιλίες από την πλευρά της ΕΕ δήλωσαν ότι κατανοούν ότι η τρέχουσα θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις ποσοστώσεις και τη μετάβαση ήταν κοντά στην πρόταση του Ρουπαρελ, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times. 

Τις προηγούμενες ημέρες είχε επέλθει σημαντική σύγκλιση σε δύο κεντρικά πεδία ασυμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών: την εξασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό διαιτησίας για ενδεχόμενες, μελλοντικές διαφορές.

Ωστόσο, σε ευρύτερο πλαίσιο οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να σκαλώνουν στα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα, παρότι η αλιεία αντιπροσωπεύει απειροελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ και για τις δύο πλευρές.