ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Brexit: Οι εμπορικές συνομιλίες «σκαλώνουν» γιατί η ΕΕ ζητά πάρα πολλά, λέει η Βρετανία

Brexit: Οι εμπορικές συνομιλίες «σκαλώνουν» γιατί η ΕΕ ζητά πάρα πολλά, λέει η Βρετανία
APimages

Οι εμπορικές συνομιλίες του Brexit «σκαλώνουν» στο θέμα της αλιείας, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν την μελλοντική τους σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες έως ότου η Βρετανία βγει από την τροχιά της ΕΕ ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που τέθηκε σε εφαρμογή αφού αποχώρησε επίσημα από το ευρωπαϊκό μπλοκ, οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ταραχώδες φινάλε που θα μπορούσε να περιπλέξει εμπορικές συναλλαγές ύψους σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων ετησίως.

Και ενώ η κάθε πλευρά ζητά από την άλλη συμβιβασμούς, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί μια «ανεπαρκή συμφωνία».

Ακόμα κι αν διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία, είναι πιθανόν να πρόκειται για μια περιορισμένη συμφωνία που αφορά προϊόντα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί κάποια αναταραχή καθώς επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της μεγαλύτερης στον κόσμο εμπορικής ένωσης και της Βρετανίας.

Οι συνομιλίες σκαλώνουν στο θέμα της αλιείας στα βρετανικά ύδατα, στο ποιους ευρωπαϊκούς κανόνες θα δεχθεί το Λονδίνο και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να επιλυθεί η όποια διαφορά.

«Η ΕΕ συνεχίζει να θέλει να πάρει τη μερίδα του λέοντος της αλιείας στα ύδατά μας –το οποίο δεν είναι δίκαιο δεδομένου ότι αποχωρούμε από την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκόουβ στο δίκτυο Sky.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να μας θέλει δεσμευμένους στους δικούς της τρόπους», δήλωσε ο Γκόουβ. «Η ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρεί το δικαίωμα, εάν υπάρχει κάποιου είδους διαμάχη, να μην ακυρώσει ακριβώς τα πάντα, αλλά να μας επιβάλλει κάποιους πραγματικά τιμωρητικούς και σκληρούς περιορισμούς, και δεν νομίζουμε ότι είναι δίκαιο αυτό».

Μια εμπορική συμφωνία δεν θα προστατεύει μόνο το εμπόριο αλλά και την ειρήνη στην υπό βρετανική κυριαρχία Βόρεια Ιρλανδία, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κάποια προβλήματα στα συνοριακά σημεία ΕΕ-Βρετανία με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο --την ώρα που ο κόσμος παλεύει με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.

Ο Γκόουβ δήλωσε ότι η διαδικασία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της, αλλά απέφυγε να επαναλάβει προηγούμενη πρόβλεψή του για πιθανότητες 66% για μια συμφωνία. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο ποσοστό προβλέψεων.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έχει πει ότι κάποια κράτη μέλη έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.

«Η προτεραιότητα είναι οι Βρετανοί να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και πραγματικά να διαπραγματευτούν για να βρεθεί μια συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο Reuters. «Και η ΕΕ έχει συμφέροντα για να υπερασπιστεί, αυτά του θεμιτού ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και αυτά για τους αλιείς».

«Η ΕΕ έχει κάνει μια ξεκάθαρη και ισορροπημένη προσφορά για μια μελλοντική εταιρική σχέση με τη Βρετανία. Δεν θα δεχτούμε μια ανεπαρκή συμφωνία που δεν θα σέβεται τα δικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή την εβδομάδα.

«Υπάρχει μια βάση για συμφωνία», δήλωσε ο Μάρτιν σε συνέντευξή του στους Irish Times. 
«Είμαστε τώρα πραγματική στην τελική φάση, αν πρόκειται να φτάσουμε μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα».

Πηγή: Reuters