Brexit: «Καλές πιθανότητες» για μια εμπορική συμφωνία εντός ημερών, λέει η Ιρλανδία

Brexit: «Καλές πιθανότητες» για μια εμπορική συμφωνία εντός ημερών, λέει η Ιρλανδία

Υπάρχουν καλές πιθανότητες η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσουν μια εμπορική συμφωνία εντός ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που οι δύο πλευρές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποτρέψουν μια ταραχώδη κλιμάκωση του διαζυγίου του Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από την τροχιά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου όταν λήγει η μεταβατική περίοδος της ανεπίσημης συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό μπλοκ ύστερα από την επίσημη αποχώρηση του τον περασμένο Ιανουάριο.

«Είναι η ώρα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εμπιστευθούμε τον (επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ. Και πιστεύω ότι εάν το κάνουμε, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να πετύχουμε μια συμφωνία τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο Κόβενι, βασικός παίκτης στις συνομιλίες του Brexit τα τελευταία χρόνια, στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

«Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παρατάσεις. Δεν θα υπάρχει επιπλέον χρόνος».

Οι διαπραγματευτές επικεντρώνονται εδώ και εβδομάδες στα τρία βασικά ζητήματα που μένουν ανεπίλυτα: την αλιεία, τους κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο --την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Παιδείας Γκάβιν Γουίλιαμσον δήλωσε σήμερα πως σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του Brexit, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν θα προσυπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.

«Ανέκαθεν αναμέναμε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν έως την τελευταία στιγμή, είναι μια πολύ τυπική κατάσταση όταν έχεις μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον στο δίκτυο Sky.

«Είμαι πεπεισμένος από αυτά που ακούω ότι υπάρχει πρόοδος, ικανοποιητική πρόοδος αλλά θα συνάψουμε μια συμφωνία που θα είναι σωστή για τη Βρετανία, εάν υπάρχει διαθέσιμη μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε. «Εάν μία τέτοια συμφωνία δεν είναι διαθέσιμη, τότε δεν πρόκειται να προσυπογράψουμε κάτι που είναι εις βάρος μας».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ και της Βρετανίας θα εξετάσουν τη συνολική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες σήμερα ή αύριο.

Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, σε ξεχωριστά σχόλιά τους, εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι δυο διαπραγματευτές --ο Μπαρνιέ και ο Βρετανός Ντέιβιντ Φροστ-- θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ίσως και αύριο ή το σαββατοκύριακο.

Άλλη πηγή που παρακολουθεί τις συνομιλίες του Brexit δήλωσε ότι οι επόμενες 24-48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

ΤΦ