7ος χρόνος, ημέρα 2187η
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Brexit: Η Σκωτία και η Ουαλία δηλώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση υπονομεύει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

Brexit: Η Σκωτία και η Ουαλία δηλώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση υπονομεύει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Σκωτία και η Ουαλία δήλωσαν ότι το σχέδιο νόμου για την εσωτερική αγορά, το οποίο, όπως παραδέχτηκε Υπουργός της κυβέρνησης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σχετικά με το Brexit, θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αφαιρώντας εξουσίες από την Ουαλία, την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Η Βρετανία αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη ζωή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, με ένα σχέδιο νόμου που είναι πιθανό να δυσχεράνει τις εμπορικές συνομιλίες και το οποίο, κατά παραδοχή Υπουργού, παραβιάζει με «περιορισμένο τρόπο» το διεθνές δίκαιο.

«Το νομοσχέδιο αρπαγής της εξουσίας που παρουσιάζει η κυβέρνηση αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την αποκέντρωση εδώ και δεκαετίες, και θα επιτρέψει στο Ουεστμίνστερ να παρακάμπτει την δημοκρατική βούληση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Ίαν Μπλάκφορντ. «Δεν είναι παράξενο που η επιθυμία για ανεξαρτησία στη Σκωτία έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ».

Η Ουαλία επίσης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θυσιάζει την ενότητα που συγκρατεί τα διαφορετικά μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα είμαι σαφής, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να θυσιάσει το μέλλον της ένωσης κλέβοντας εξουσίες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις», δήλωσε ο Τζέρεμι Μάιλς, γενικός νομικός σύμβουλος της Ουαλίας και υπουργός για την Ευρωπαϊκή Μετάβαση, σχετικά με το νομοσχέδιο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια επίθεση στη δημοκρατία και μια προσβολή στους λαούς της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι έχουν ψηφίσει πολλές φορές υπέρ της αποκεντρωμένης διοίκησης», τόνισε ο Μάιλς.