Brexit: Η βρετανική βουλή υπερψήφισε τη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

Brexit: Η βρετανική βουλή υπερψήφισε τη συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ

Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας υπερψήφισε την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έτσι τέλος στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών .

Με ψήφους 521-73 οι Βρετανοί βουλευτές είπαν «ναι» στο deal ΕΕ -Βρετανίας και πλέον το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη βουλή των Λόρδων, όπου ήδη έχουν δηλωθεί 127 ομιλητές. Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει ως αργά το βράδυ, εφόσον  όμως εγκριθεί και εκεί, όπως αναμένεται, θα φτάσει στη Βασίλισσα η οποία θα το εγκρίνει επίσης για να υιοθετηθεί και επισήμως.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι «αυτή η συμφωνία είναι απόδειξη πως μπορεί η Βρετανία να είναι ευρωπαϊκό και ταυτόχρονα εθνικά κυρίαρχο κράτος ενώ τόνισε πως ποτέ δεν ήταν στις προθέσεις του μία ρήξη με τους στενότερους συμμάχους της χώρας. Αρχικά ήμασταν αμέτοχοι, μετά γίναμε μέλος με μισή καρδιά και μερικές φορές προβάλλοντας εμπόδια. Με αυτή τη συμφωνία που καλείστε να επικυρώσετε, θα είμαστε ένας φιλικός γείτονας, ο καλύτερος φίλος και γείτονας που θα μπορούσε να έχει η ΕΕ, συνεργαζόμενοι χέρι-χέρι όποτε οι αξίες και τα συμφέροντά μας συμπίπτουν, ενώ εκπληρώνουμε την κυριαρχική επιθυμία του βρετανικού λαού να ζει υπό τους δικούς του νόμους, φτιαγμένους από το δικό του εκλεγμένο κοινοβούλιο».

Η συμφωνία επετεύχθη παραμονή Χριστουγέννων, λίγο πριν λήξει η μεταβατική περίοδος στις 31 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία θα επικυρωθεί ολοκληρωτικά μετά την ψηφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.