ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Brexit: Έτοιμη η ΕΕ για συνομιλίες και μετά την 1η Ιανουαρίου

Brexit: Έτοιμη η ΕΕ για συνομιλίες και μετά την 1η Ιανουαρίου

Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία του Brexit πλησιάζει, Λονδίνο και Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε συμφωνία για τη μεταξύ τους εμπορική σχέση, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται έτοιμη για συνομιλίες ακόμα και μετά την 1η Ιανουαρίου.

Διπλωμάτης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι "Η ΕΕ δεν θα κλείσει την πόρτα της στο Ηνωμένο Βασίλειο και παραμένει έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την 1η Ιανουαρίου".

Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι το γεγονός οτι η Βρετανία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί να επιτρέψει την όποια παράταση στις συνομιλίες έως τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι εάν είναι να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία, αυτή πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει πει ότι η Βρετανία "θα ευημερήσει" εάν θα πρέπει να έχει εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ με βάση τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται οτι η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ τον περασμένο Ιανουάριο αλλά πρόκειται να βγει από την ενιαία αγορά και της τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Η ΕΕ, η εμπορική ένωση των 450 εκατ. καταναλωτών, και η Βρετανία, η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία, προσπαθούν πριν από αυτή τη διορία να καταλήξουν σε ένα νέο σύμφωνο εταιρικής σχέσης, οι κανόνες του οποίου θα διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Οι τωρινές, εκτεταμένες εμπορικές τους συναλλαγές και άλλου είδους στενοί δεσμοί θα πληγούν σοβαρά στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να επιδεινώσει την οικονομική ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στη Βρετανία και την ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι διαφωνίες για τα δικαιώματα αλιείας να αποτελούν το βασικό εμπόδιο σε μια νέα εμπορική συμφωνία, με τις δύο πλευρές να κάνουν προτάσεις επί προτάσεων χωρίς όμως να έχει επέλθει συμβιβασμός.