Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία για το Ιράν για να «ενοχλήσει» τον Ομπάμα

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία για το Ιράν για να «ενοχλήσει» τον Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να ενοχλήσει τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλύπτει νέο υπόμνημα του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Κιμ Ντάροκ που διέρρευσε στον Τύπο.

«Η (αμερικανική) κυβέρνηση προχώρησε σε μια ενέργεια διπλωματικού βανδαλισμού, προφανώς για ιδεολογικούς λόγους και για λόγους προσωπικότητας: επρόκειτο για μια συμφωνία του Ομπάμα», έγραψε ο Ντάροκ σε διπλωματικό τηλεγράφημα το 2018, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Mail on Sunday.

Το έγγραφο αυτό περιλαμβάνεται στη δεύτερη σειρά απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα.

Ο Κιμ Ντάροκ ανακοίνωσε την Τετάρτη την παραίτησή του μετά την πρώτη διαρροή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπόμνημα συντάχθηκε μετά την έκκληση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προς τον Τραμπ να παραμείνει στη διεθνή συμφωνία.

Η Mail on Sunday αναφέρει ότι μετά την επιστροφή του Τζόνσον στη Βρετανία από τις ΗΠΑ ο σερ Κιμ έγραψε πως ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι εγκαταλείπει τη συμφωνία για «λόγους προσωπικότητας», επειδή είχε υπογραφεί από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Βρετανός διπλωμάτης αποκάλυψε μάλιστα τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ομάδας του Τραμπ σχετικά με την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 και επέκρινε την απουσία μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Λευκού Οίκου.

«Δεν μπορούν να διαμορφώσουν καμία στρατηγική για “την επόμενη ημέρα” και οι επαφές με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα το πρωί δεν με έκαναν να πιστέψω ότι υπάρχει κανένα είδους σχέδιο για να τείνουν το χέρι στους συμμάχους και εταίρους τους, είτε αυτοί είναι στην Ευρώπη είτε στην περιοχή», έγραψε ο Ντάροκ.

Ο Βρετανός διπλωμάτης επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «διακριτικά πήρε αποστάσεις, κάνοντας λόγο για “απόφαση του προέδρου”» στις συζητήσεις του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Ντάροκ, ο Πομπέο άφησε να εννοηθεί ότι προσπάθησε, μάταια, «να πουλήσει» ένα αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας στον Τραμπ.

Η διαρροή των πρώτων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, στα οποία ο Ντάροκ χαρακτηρίζει «αδέξια και ανόητη» την κυβέρνηση Τραμπ, προκάλεσε μεγάλη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εντοπιστεί ποιος έκανε τη διαρροή και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times on Sunday, ο πιθανός δράστης της διαρροής έχει εντοπιστεί και πρόκειται για έναν Βρετανό δημόσιο υπάλληλο ο οποίος έχει πρόσβαση στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν είχε επισημάνει ότι «μια εσωτερική διαρροή» είναι «η πρώτη υπόθεση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ