7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Βρετανία: Υπογράφεται εμπορική συμφωνία με την Τουρκία

Βρετανία: Υπογράφεται εμπορική συμφωνία με την Τουρκία
APimages

Τη πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά την επίτευξη της αντίστοιχης με τις Βρυξέλλες, αναμένεται να υπογράψει η Βρετανία τις επόμενες ημέρες η Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρας.

«Η συμφωνία που αναμένουμε ότι θα υπογράψουμε αυτήν την εβδομάδα παγιώνει τις ρυθμίσεις για την κατάργηση δασμών στο διμερές εμπόριο και θα βοηθήσει την εμπορική μας σχέση. Θα παράσχει σταθερότητα για χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη μεταποιητική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τη χαλυβουργία», σημείωσε η Τρας.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για μια φιλόδοξη, ξεχωριστή συμφωνία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η συμφωνία η οποία θα καλύπτει κατά βάση τις εμπορικές συναλλαγές αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Για την Τουρκία, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μετά την Γερμανία. Οι Τούρκικες βιομηχανίες εξάγουν κυρίως ηλεκτρικές συσκευές, υφάσματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. 

Από την άλλη η Βρετανία έχει περίπου 2.500 επιχειρήσεις στην Τουρκία μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, Vodafone, Unilever, BAE Systems, HSBC, Aviva and Diageο. Για το Λονδίνο η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθότι θέλει να δείξει ικανότητα στην επίτευξη εμπορικών συναλλαγών εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.