7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας

Βρετανία: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας
APimages

Οι εργαζόμενοι σε βρετανικούς οίκους ευγηρίας θα έχουν προσεχώς να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο ενδεχόμενα: ή εμβολιάζομαι ή βρίσκομαι αντιμέτωπος με την απόλυση. Ταυτόχρονα, η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να περάσει αντίστοιχο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) είναι 52.000 και 151.000 αντίστοιχα. Ωστόσο, ο κλάδος αντιδρά για την «αυταρχική», όπως θεωρεί, απόφαση της κυβέρνησης.

Με τον νόμο που η βρετανική κυβέρνηση θα περάσει τις επόμενες ημέρες, οι υπάλληλοι στους οίκους φροντίδας ηλικιωμένων θα έχουν ένα περιθώριο 16 εβδομάδων για να κάνουν το εμβόλιο, αλλιώς θα πρέπει είτε να φύγουν από την «πρώτη γραμμή», αλλάζοντας ρόλο, είτε να απολυθούν από τον οργανισμό για τον οποίο εργάζονται. Η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι από τον νόμο θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 83,7% των υπαλλήλων φροντίδας στην Αγγλία έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αλλά παραμένει ένα 16% (52.000 άτομα) που δεν έχει εμβολιαστεί.

Πολλοί από αυτό το ποσοστό δεν εμβολιάζονται λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων, με επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι αυτό παρατηρείται συχνότερα μεταξύ εθνικών μειονοτήτων. Άλλοι φοβούνται ότι ο εμβολιασμός μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα υγείας, με δημοφιλέστερη ανησυχία τον αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Η απόφαση ήρθε μετά από δημόσια διαβούλευση, διάρκειας πέντε εβδομάδων, ενώ από αύριο η βρετανική κυβέρνηση θα ανοίξει αντίστοιχη διαβούλευση με στόχο να διευρύνει τον συγκεκριμένο νόμο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), παρά το γεγονός ότι παραμένει ανεμβολίαστο μόλις το 11% (151.000 άτομα) του προσωπικού του.

Επιβολή του μέτρου ή εκστρατεία ενημέρωσης;

Η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό θα σώσει ζωές, ενώ είναι γεγονός ότι υπάρχει ήδη αντίστοιχη διάταξη για τον εμβολιασμό ορισμένων ιατρικών ειδικοτήτων κατά της Ηπατίτιδας Β. Πολλοί εντός του κλάδου, ο οποίος απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, πιστεύουν ότι το αναγκαστικό μέτρο επιβαρύνει το πρόβλημα της κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας και θα ήταν προτιμότερη μια εκστρατεία ενημέρωσης, παρά μια αυταρχική επιβολή.

Σύμφωνα με νομικούς, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα οδηγήσει σε δικαστικές διαμάχες, καθώς θα πρέπει να τροποποιηθούν οι συμβάσεις εργασίας.