Βρετανία: Στον προθάλαμο αυστηρότερου lockdown το Λονδίνο

Βρετανία: Στον προθάλαμο αυστηρότερου lockdown το Λονδίνο

Το Λονδίνο, η πλουσιότερη πόλη της Ευρώπης, με 9 εκατ. κατοίκους, οδεύει προς αυστηρότερο lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, που έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μαζί με τα κρούσματα αυξάνεται και ο θυμός για το οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό κόστος των αυστηρότερων περιορισμών της προσωπικής ελευθερίας που έχουν επιβληθεί εν καιρώ ειρήνης: ένας πρώην σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι  σύντομα κάποιοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα απευθυνθεί σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στα τοπικά lockdown τριών επιπέδων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, το Λονδίνο αναμένεται να περάσει στο «υψηλό» επίπεδο συναγερμού από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Προσδοκώ ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα πως το Λονδίνο θα περάσει σύντομα στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών», δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν, προσθέτοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί αυτά τα μέτρα, αλλά η δράση είναι απαραίτητη.

«Οφείλω να προειδοποιήσω τους Λονδρέζους. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».