Βρετανία: Στα ύψη ο δανεισμός, έφτασε τα 128 δισ. λίρες

Βρετανία: Στα ύψη ο δανεισμός, έφτασε τα 128 δισ. λίρες

Ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης έφτασε στο ρεκόρ των 128 δισ. λιρών τους πρώτους τρεις μήνες του οικονομικού έτους 2020-21, την περίοδο που εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό δανεισμού ολόκληρου του προηγούμενου έτους.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο δανεισμός της βρετανικής κυβέρνησης θα είναι ο μεγαλύτερος που έχει πραγματοποιηθεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν οι τρεις μήνες με τον μεγαλύτερο δανεισμό στην ιστορία της Βρετανίας, παρόλο που οι δαπάνες για την υποστήριξη της απασχόλησης ήταν λιγότερος από το αναμενόμενο και τα φορολογικά έσοδα υψηλότερα, ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία.

«Ο δανεισμός εξακολουθεί να αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό και υποψιαζόμαστε ότι μια επιβράδυνση της ανάκαμψης και επιπλέον άνοδος της ανεργίας θα κάνουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες στον επόμενο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Τόμας Παγκ, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε νέα μέτρα ύψους 30 δισ. λιρών. Το χρέος του δημοσίου, εξαιρουμένων των κρατικών τραπεζών, έμεινε ελάχιστα κάτω από το ορόσημο του 100% του ΑΕΠ, παρόλο που τον Μάιο έμοιαζε ότι θα το ξεπερνούσε.

«Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά, και θα το κάνουμε», δήλσε ο Σουνάκ σήμερα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιπλέον δαπάνες και φοροελαφρύνσεις ύψους περίπου 192 δισ. λιρών για το τρέχον οικονομικό έτος, ενώ αναμένεται ότι ο δανεισμός θα φτάσει τα 322 δισ. λίρες.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο σενάριο ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,4% το 2020 και το ποσοστό ανεργίας θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, αγγίζοντας το 11,9% έως το τέλος του έτους.