Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος

Αποδυναμωμένο και διχασμένο το Εργατικό Kόμμα της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον νέο του πρόεδρο που θα διαδεχθεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Να διατηρήσει την αριστερή του πορεία ή να στραφεί περισσότερο προς το κέντρο; Τα περίπου 600.000 μέλη του Εργατικού Kόμματος κλήθηκαν να εκλέξουν μέσω επιστολικής ψήφου μεταξύ τριών υποψηφίων.

Κεντρώος και φιλοευρωπαίος ο Κιρ Στάρμερ, ένας 57χρονος πρώην δικηγόρος που ειδικεύεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ήταν αρμόδιος των Εργατικών για το Brexit εδώ και τρία χρόνια εμφανίζεται φαβορί.

Η αντίπαλός του Ρεμπέκα Λονγκ- Μπέιλι, 40 ετών, αρμόδια για ζητήματα εκπαίδευσης και επιχειρήσεων στο Εργατικό Kόμμα, θεωρείται φυσική διάδοχος του Κόρμπιν.

Τρίτη υποψήφια η Λίσα Νάντι, επίσης 40 ετών, έχει λάβει τη στήριξη του συνδικάτου GMB που εκπροσωπεί 500.000 εργαζόμενους και θεωρείται «πνοή φρέσκου αέρα στη συζήτηση για το μέλλον των Εργατικών».

Εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί μέσω του ιστότοπου του κόμματος, με τους τρεις υποψήφιους να έχουν προηχογραφήσει τις επινίκιες ομιλίες τους.

Δύσκολη επανένωση

Ο Στάρμερ, που θεωρείται ικανός αλλά όχι ιδιαίτερα χαρισματικός, έχει δεσμευθεί να επανενώσει και να ανοικοδομήσει το Εργατικό Κόμμα μετά τη χειρότερη ήττα του σε βουλευτικές εκλογές από το 1935, κυρίως εξαιτίας της απώλειας βασικών του προπυργίων.

Αυτή ήταν η δεύτερη εκλογική ήττα του Κόρμπιν μετά την αιφνιδιαστική του εκλογή το 2015 στην προεδρία των Εργατικών χάρη στη μαζική υποστήριξη της βάσης του κόμματος.

«Έχουμε την ευκαιρία να ανοικοδομήσουμε το κόμμα μας και, ακόμη πιο σημαντικό, την ευκαιρία να επαναφέρουμε τους Εργατικούς εκεί που πρέπει να είναι: στην εξουσία», δήλωσε ο Στάρμερ στους υποστηρικτές του την Πέμπτη.

Η πρόκληση του κορονοϊού

Η επιδημία covid-19, χάρη στην οποία αυξήθηκε η δημοτικότητα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί την πρώτη πρόκληση του νέου επικεφαλής των Εργατικών.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της επιδημίας, με τη στήριξη των Εργατικών.

Επιπλέον έχει ανακοινώσει σειρά κοινωνικών και οικονομικών μέτρων για τη στήριξη των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, κάτι που συνήθως υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα, το οποίο όμως σε αυτή την κρίση δεν ακούγεται πολύ.

Η δημοτικότητα του Τζόνσον έχει πλέον εκτοξευθεί. Πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov εμφανίζει το 55% των πολιτών να έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, έναντι 43% την προηγούμενη εβδομάδα. Και μεταξύ του 72% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά την κρίση βρίσκονται και πολλοί ψηφοφόροι των Εργατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ